Linda Johansson gick aldrig med på något som chefen föreslog. Foto: Sara Karlsson/P4 Skaraborg

Chefen ville ha sex med henne - nu får Linda upprättelse

"Kommer alltid vara misstänksam mot manliga arbetsgivare"
1:45 min

Den 50 år äldre chefen på det välkända evenemangs- och nöjesetablissemanget i Stockholm trakasserade Linda Johansson från Tidan sexuellt. Nu har de förlikats.

Det var hösten 2011 som då 21-åriga Linda Johansson från Tidan, sökte jobb som allt-i-allo på det välkända evenemangsföretaget i Stockholm. Efter anställningsintervjun bjöd chefen, som är 50 år äldre, hem Linda på middag tillsammans med en annan tjej som också sökt jobb.

Väl på middagen sa han: ”Ni förstår väl att jag vill ligga mer er?”. Tjejerna sa nej. Mannen föreslog då bland annat att de skulle ta av sig nakna så han kunde utföra andra sexuella tjänster och även fotografera dem. Tjejerna upplevde det som mycket obehagligt och ville bara därifrån.

– Vi var livrädda, vi gick inte ens på toaletten utan varandra. I efterhand förstår jag inte ens varför vi gick med hem till honom, men det är lätt att vara efterklok, säger hon.

Förutom de sexuella inviterna pratade chefen om att han brukade ha sex med anställda på företaget.

– Man hamnar i en dum sits, för man får inget jobb om man inte ställer upp. Men man måste tänka på var man har sig själv, men jag kan tänka mig att det finns en del som ställt upp på de här grejerna. För att man är i behov av pengar och jobb, säger hon.

Det blev inte mer än tre dagars jobb på företaget för Linda och hon anmälde aldrig någonting  – fram till förra hösten, när hon läste om en annan tjej som drabbats av liknande händelser, på samma företag. Då ringde hon Diskrimineringsombudsmannen och berättade.

Nu i november skulle Arbetsdomstolen ta upp fallet, men så blir det inte nu. Företaget, som tidigare nekat till anklagelserna, har plötsligt vänt och gått med på en förlikning. Den innebär att företaget erkänner trakasserierna och betalar Linda Johansson och den andra kvinnan, 125 000 kronor var i skadestånd.

I en skriftlig kommentar till P4 Skaraborg skriver företagets advokat att man går med på en förlikning av ekonomiska skäl – rättegången kunde blivit dyrare än skadeståndsanspråket, menar de. Samtidigt medger man då också trakasserierna, eftersom det var en del av DO:s krav.

För Linda Johansson är det här viktigt – och hon vill nu gå vidare med livet. 

– Men jag kommer nog alltid vara lite misstänksam om jag har en manlig arbetsgivare. Det kommer alltid finnas med, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".