Rocky, Vanheden, Harry och Sickan i filmen Den perfekta stöten. Foto: Niklas Maupoix

Jönssonligan har fått nytt liv

Alain Darborg: Det kan hända att någon får en frukt i huvudet
9:45 min

Den perfekta stöten har regisserats av den före detta Skövdestudenten Alain Darborg. Nu berättar han och skådespelaren Susanne Thorson för första gången om inspelningarna.

Vanheden, Dynamit-Harry, Rocky och Sickan har gjutits i en ny form. Nu är allt inspelat och trailern viskar om en mörk heistfilm. En svensk Oceans Eleven har den redan kallats.

– Det handlar om ett gäng som ska bryta sig in i ett valv och sno pengar. Vi blev klara för ungefär tre veckor sedan och det har tagit tre och ett halvt år och nu är det äntligen klart. Det är ju fantastiskt och därför man gör det här för att se filmen i salongen, säger långfilmsdebutanten Alain Darborg till P4 Skaraborg.

Alain Darborg pluggade film och berättarteknik på Högskolan i Skövde under tre år i början av 2000-talet och filmade mycket även på fritiden. Mest sjuka sketcher som handlade om folk som fick frukt i huvudet. Om det blir någon frukt i Den perfekta stöten svarar han lurigt på.

– Jaaaa... Det kan hända att det kommer någon frukt i huvudet på någon, säger han.

Susanne Thorson, som setts i En gång i Phuket, I rymden finns inga känslor, Beck, Inkognito och humorserien Högklackat, spelar Rocky, låsexperten. Hon kände sig skeptisk till idén från början men vände snabbt.

– Varför ska man göra om Jönssonligan tänkte jag som säkert många andra, men sen när jag fick idén presenterad för mig så kände jag mig jättepeppad, säger hon till P4 Skaraborg.

Skådespelaren Nils Brandt gjorde rollen i de två första filmerna från 1981 och 1982. En karaktär som då åt korv och vispad grädde på burk.

– Det finns blinkningar till den gamla Rocky-karaktären men annars har Rocky tagit över många av Sickans skills vad gäller Franz Jäger-skåpen, säger hon.

Simon J Berger spelar Charles-Ingvar Jönsson, Alexander Karim spelar Vanheden, Torkel Peterson gestaltar Dynamit-Harry och Susanne Thorson spelar Rocky. Biopremiär är det den 16:e januari 2015.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".