Ledningen för Centralskolan i Töreboda kommer att arbeta än mer med drogrelaterade frågor i undervisningen framöver. Foto: Mats Öfwerström / Sveriges radio

Högstadielever i knarkarkvart - på lunchrasten

"Vi tror det rör sig om marijuana, hasch och spice"
2:06 min

Flera Törebodaungdomar utreds nu av polis efter två narkotikatillslag i kommunen den senaste tiden. Bland annat hittades fem högstadieelever i en misstänkt narkotikalägenhet - mitt under lunchrasten.

Det var ett tips som gjorde att polisen fick ögonen på en viss lägenhet i centrala Töreboda, berättar Marlene Andersson Wikman på Skövdepolisen.

– I ingångsläget fick vi det som att det var många ungdomar från skolan som gick till den här lägenheten. Med våra onda tankar hade vi aningar om att det kunde säljas eller överlåtas narkotika där, säger hon.

Och de "onda aningarna" ser ut att ha fog för sig. Två gånger de senaste veckorna har polisen gjort tillslag mot lägenheten och båda gångerna befann sig ett stort antal ungdomar i bostaden.

De första urinproven visar att flera av dem hade cannabis och spice i kroppen, men de slutliga analyserna är ännu inte klara hos statens kriminaltekniska laboratorium.

Vid det andra tillslaget - vid lunchtid i torsdags - fanns en 14-åring och fyra 15 åringar bland gänget i lägenheten. Högstadieelever från Centralskolan, med andra ord. Där är Fredrik Lindström rektor.

– Det har under en period florerat rykten på skolan om missbruk - eller testbruk - bland elever. Vi har också haft möten med elever och vårdnadshavare i dom fall där vi haft indikation på att det varit någonting, säger Lindström.

– Men vi har inte fått svart på vitt att det faktiskt har varit något bruk.

Han säger också att personalen noterat att det blivit en allt mer liberal inställning till droger bland vissa elever. Personalen har därför haft en fortbildningsdag på det här temat för att utröna hur skolan ska kunna motverka den här utvecklingen.

– Det är hela tiden en balansgång. Man får ju heller inte hamna i det läget att vår undervisning väcker ett intresse. Det har man sett i forskning att om man går in på preparaten och deras verkningar så kan det få effekten att det istället ökar elevernas intresse.

Än så länge har polisen inte kunnat visa att det är lägenhetsinnehavaren i det aktuella fallet som försett ungdomarna med droger. Just nu är misstanken "eget bruk" för alla inblandade. 

Marlene Andersson Wikman betonar också att Töreboda på inte något sätt är unikt. P4 Skaraborg har den här hösten rapporterat om polisiära narkotikatillslag mot elever på bland annat De la Gardiegymnasiet i Lidköping och Vadsbogymnasiet i Mariestad.  Just nu är också en liknande utredning under uppsegling i Skövde, där en person väntas häktas i slutet av veckan för att ha försett ett större antal ungdomar med narkotika.

– Vi har tips och orossamtal från nästan varenda ort i Skaraborg. Det är bara att jobba på, säger Wikman Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".