1 av 2
Foto: Jenny Josefsson / Sveriges Radio.
2 av 2
Foto: Jenny Josefsson / Sveriges Radio.

Äntligen bärgas godståget ur huset

"Det var till slut en kvinna som ryckte tag i ärendet"
5:39 min

Först en dryg månad efter att ett godståg brakade rakt in i Anders Neümans företagsfastighet i Falköping, ska det nu bärgas. Anders Neüman är mycket kritisk och menar att han lämnades i sticket med tåget i den förstörda byggnaden.

Fastighetsägaren Anders Neüman har haft delar av ett godståg i sin fastighet i omkring fem veckor. Väggarna lutar och det är stora skador på fastigheten, berättar han.

– Det var rätt så motigt i början, för det var ingen som ville hjälpa till överhuvudtaget. Kommunen sade att de hade definitivt inget ansvar, även om de ägde spåren. 

Anders Neüman känner att han själv har fått ta tag i det praktiska.

– Mitt försäkringsbolag lämnade mig i sticket. Tågbolaget sade att de tog kostnaderna för att ta ut tåget. Kommunen sade nej. Så sedan stod jag där själv.

Han upplever att mycket med det praktiska föll på hans lott.

– Till slut fick jag tag på en kvinna på Trafikverket som lotsade mig vidare till en konsult inom spårteknik. Hon sade helt klart att det är kommunen som är ansvarig. 

Tomas Berg, kommunens infrastrukturförvaltare, säger till P4 Skaraborg att det var en hel del oklarheter kring vem som bar ansvaret för de olika delarna och att man lärt sig mycket på vägen.

När tåget lyfts bort måste Anders Neüman laga hålet i väggen och därefter ta itu med ett omfattande reparationsarbete på hela byggnaden. 

– Det är skador på ett par miljoner bara på fastigheten...

Det han vill se nu är kraftigare stoppbockar där rälsen slutar, som kan få stopp på skenande tåg. Men det är något Falköpings kommun inte kan lova.

– I det här fallet talar vi om ett godståg som väger 1 400 ton och som backar med 29 vagnar i tio kilometer i timman. Det finns inga stoppbockar som klarar de krafterna. Men en olycksutredning kommer ju visa vilka åtgärder vi rekommenderas att åtgärda, säger Tomas Berg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".