1 av 2
Inge Johansson Bergstedt från Vara är kritisk till hur hans ärende har skötts. Foto: Privat
2 av 2
Inge fick nästan vänta på dagen att vårdgarantin skulle gå ut två gånger innan han fick kontakt med vården. Foto: Kristoffer Hilmersson/P4 Skaraborg
VARA

Inge fick ingen kontakt med vården - trots flera komplikationer

"Det har varit fruktansvärt jobbigt"
1:54 min

Fem urinvägsinfektioner och otaliga komplikationer. Det blev resultatet efter Inge Johansson Bergstedts kateteroperation i maj. Sedan dess har han fått kämpa mot sjukvården för att ens få ett besked hur länge han ska behöva ha den.

Inge Johansson Bergstedts från Vara är mycket kritisk till hur hans ärende har skötts.

– Det har varit mycket besvärligt och psykiskt påfrestande. Jag har gått med detta sen i maj, det är ju skandal. Flera gånger har jag fått åka till akuten i Lidköping för det har krånglat och gjort ont. Det har varit jobbigt, fruktansvärt jobbigt, säger Inge Johansson Bergstedt.

I maj fick Inge operara in en kateter efter problem med prostatan och strax därefter så började komplikationerna. Flera urinvägsinfektioner och akuta besök på sjukhuset i Lidköping för alla smärtor han upplevde, samtidigt som han skulle försöka sköta sitt dagliga jobb.

Han skulle behöva vänta till nästan på dagen att den 90 dagars långa vårdgarantin skulle gå ut innan han fick kontakt. Då fick han träffa en läkare i Skövde som sa att han snart skulle få en tid till operation. Sen blev det alldeles tyst igen.

– Jag har ringt och frågat var i kön jag står men jag har aldrig fått något svar på vart i kön jag är. Ändå har vi datorer och grejer idag och då tycker man att man borde kunna få reda på sin köplats...

Nu har Inge äntligen fått en operationstid i mitten på november, nästan 3,5 månad efter att han träffade läkaren i Skövde. Under hela den här tiden så har vården inte brutit mot vårdgarantin på 90 dagar, men Inge fick vänta nästan på dagen de 90 dagar två gånger för att få någon kontakt.

– Konstigt bemötande hela tiden tycker jag. De vet att jag finns i kösystemet men kan inte säga var. Detta har varit fruktansvärt jobbigt, normt påfrestande, säger Inge Johansson Bergstedt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".