Nya problem med de militära löneutbetalningarna. Foto: Caroline Tibell / TT

Nya problem med försvarets it-system

"Det är en barnsjukdom"
0:39 min

Det är fortsatt krångel med försvarets kritiserade it-system, Prio. Nu på oktoberlönen visar det sig att anställda fått för höga skatteavdrag.

It-systemet, Prio, började införas för fem år sedan och hade från början en budget på drygt 2,5 miljarder kronor, men får en slutnota på omkring fyra miljarder kronor när sådant som utbildning av användare räknats in, enligt tidningen Computer Sweden.
Och det är ett system som kantats av inkörningsproblem. Tidigare har det lett till krångel med löneutbetalningar och reservdelsförsörjningen inom försvarsorganisationen, bland annat på Markverkstaden i Skövde.

Nu är det försvarsanställda som långpendlar till jobbet som fått för höga skatteavdrag på oktoberlönen i år. Det handlar om personer med löneförmåner som fri bostad och fri hemresa. Upp till 14 000 kronor för mycket i skatt ska ha dragits, enligt försvarets presschef Philip Simon.

– Det är PRIO som har spökat lite grann. Det är en barnsjukdom som beror på att man rullat ut nya versioner. Systemet uppgraderas hela tiden, säger han.

Men det har ju rapporterats om samma sak för flera år sedan. Det låter inte som en barnsjukdom?

– Nu ska vi inte dra förhastade slutsatser. Förut har det varit att folk inte fått lön. Folk har fått lön här.

Men i praktiken blir det ju samma sak när man inte får rätt summa i lönekuvertet.

– Man kan dra den slutsatsen, men själva lönen den har betalats ut. Sedan är det olika tillägg som har blivit beskattade.

– Men vi har ju åtgärdat det direkt, mer eller mindre.

De anställda som fått oriktiga avdrag på upp till 14 000 kronor har redan ersatts med direktutbetalningar från försvaret. Andra berörda - där summorna är under 5 000 kronor - får vänta på pengarna till nästa löneutbetalnining. Men även där kan man få en direktutbetalning om man är i akut behov av pengarna.

Hur många anställda som berörs av detta kan Försvarsmakten inte svara på förrän tidigast måndag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".