1 av 2
Elin kämpar för att få klarhet i Joakims död Foto: Pernilla Wadebäck/P4 Skaraborg
2 av 2
Sonen Max vid sin pappas grav Foto: Privat
P4 Skaraborg granskar: Lex Joakim

Elin fortsätter kämpa för att få klarhet kring Joakims död

Elin: "På något sätt vill jag kunna förklara för barnen vad som faktiskt hände"
7:17 min

Nu berättar avlidne Joakims sambo Elin om hur hon reagerade på beslutet som kom i förra veckan från Inspektionen för vård och omsorg, ett beslut som slår fast att sjukhuset Ryhov i Jönköping vidtagit de åtgärder som krävs efter misstagen som ledde till Joakims död.

För Joakims sambo Elin, den gemensamma sonen Max och hennes två söner sedan tidigare fortsätter kampen om upprättelse efter sjukhusets många misstag.
– Finns det ingen som kan hjälpa dig mamma, säger barnen. Nej, det finns det inte. Man måste jaga och jaga, det är inte bara ett papper. 

 Redan dagen efter dödsfallet den 4:e september i fjol började Elins kamp för att få veta varför en rad misstag begicks i vården kring Joakim. Han var inlagd i två dygn på den psykiatriska intensiv´vårdsavdelningen på länssjukhuset Ryhov i Jönköping. Joakim var satt under tvångsvård men fick läkemedel som han enligt tidigare journaler inte tålde. Han slutade andas och dog ensam i sin sjukhussäng.

Kvar fanns Elin med två söner från tidigare förhållanden. Elva dagar efter dödsfallet föddes även deras gemensamme son Max som nu hunnit fylla ett år. Förra veckans beslut från Inspektionen för vård och omsorg, IVO, är en klen tröst för de efterlevade.

– Först trodde jag att det här var avslutet på alltihop och jag var ganska chockad först. Jag vill ju ha svar på vad som hänt och varför de gjort som de har gjort mot Joakim, mig och barnen.  

IVO:s beslut sätter alltså punkt för sjukhusets egen Lex Maria-anmälan. Här handlar det om att säkerställa att rutiner förbättras så att något liknande inte ska kunna inträffa igen. Men Elin kan inte sätta punkt. Hennes sista hopp står till den enskilda anmälan som hon själv gjorde till Inspektionen för vård och omsorg. Den utredningen pågår fortfarande och kanske är det i den som  länssjukhuset Ryhov kommer med svaren som hon eftersökt.

– Max är ju så liten så han kan inte begära men han kommer ju vilja ha svaren. På något sätt vill jag ju kunna tala om och förklara vad som faktiskt hände och att det var en lång strid men att det blev bra tillslut, säger Elin. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".