Pär Johnson. Foto: Ewa Ohlsson / Sveriges Radio

Skaraborg vill inte skylla förlusten på Björklund

"Han blev vingklippt av att hela tiden prata skola"
1:20 min

Nu höjs röster för att Folkpartiet ska byta partiledare. Men i Skaraborg hörs inga krav på att Jan Björklund ska lämna sin post.

Pär Johnson från Lidköping är folkpartiets ordförande i Skaraborg. Han menar att Björklund erbjöd sig att avgå direkt efter valet, men då var alla överens om att han skulle fortsätta.

– Det är rätt att ställa sin plats till förfogande som ledare, och det gjorde Björklund direkt efter valet. Men då sade partistyrelsen att man inte ville ha någon snabb avgång, utan att han ska sitta kvar i väntan på den eftervalsanalys som Maria Arnholm nu gör.

Folkpartiet gjorde sitt näst sämsta val någonsin. Partiet behöver en nystart och därför måste Jan Björklund kliva åt sidan, menar ett av partiets toppnamn i Bohuslän.

Skaraborg var ett av de distrikt som tappade i valet, men Pär Johnson vill inte lägga skulden på Jan Björklund som person.

Pär Johnson anser att både partiet och  partiledaren blev inlåsta i främst skolfrågan och att de socialliberala frågorna inte alls kom fram.

Han vill avvakta partiets eftervalanalys men tror att Jan Björklund kan komma mer till sin rätt i rollen som renodlad partiledare:

– Han är oerhört kompetent i många politikområden, men blev ju vingklippt av att hela tiden prata skolfrågor, säger Pär Johnson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".