Foto: Gary Kramer/TT

LRF kritiserar vargmål

Lantbrukarnas riksförbund är mycket kritiska till beskedet från Naturvårdsverket om att vargförvaltningen i Västra Götalands ska vara inriktad på en miniminivå om 30 vargar de kommande åren.

– Utifrån de sårbarhetsanalyser och den kunskap som vi tagit del av kan vi på vår höjd acceptera en inriktning mot två föryngringar, säger Lantbrukarnas riksförbunds ordförande i regionen, Paul Christensson, i ett pressmeddelande.

Samtidigt välkomnar LRF i Västra Götaland de besked om vargjakten som Naturvårdsverket lämnat, bland annat om att ge länsstyrelserna i Mellansverige rätt att själva besluta om licensjakt på varg och om miniminivåer för föryngringen i de olika länen. I Västra Götaland angav Naturvårdsverket en miniminivå om en föryngring, alltså tio vargar, i år. 

Men LRF framhåller också att de anser att myndigheterna måste utgå ifrån lokala och regionala förutsättningar inför beslut om hur många vargar som ska finnas och om hur stammen ska förvaltas.

– LRF Västra Götaland har länge arbetat för en rovdjursförvaltning som utgår från ett lokalt och regionalt perspektiv och där förvaltningen i praktiken tar hänsyn till de människor och de näringar som påverkas av rovdjursetablering. Med Naturvårdsverkets beslut om en miniminivå om en föryngring av varg i länet har vi kommit en bit på väg, säger Paul Christensson..

 

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".