Kattcenter i Skara vill öka kunskapen hos kattägare

5:29 min

Allt fler väljer att ha en kisse som husdjur, men många skaffar en utan att ha tillräckligt med kunskap om katternas beteende och behov. Det menar forskare på Sveriges Lantbruksuniversitet i Skara som nu startat ett kattcentrum.

Har du katt som sällskapsdjur? Rösta!

Med kattcentret vill de öka på kunskapen hos oss kattägare och skapa samarbeten mellan forskare och de som arbetar med katter i samhället.

– Forskningen på katter och deras beteende är fortfarande begränsat framförallt i Sverige. Ändå är tamkatten ett väldigt vanligt sällskapsdjur i Sverige och resten av västvärlden, säger Elin Hirsch forskare vid SLU i Skara.

Forskarna i Skara uppskattar att runt 100 000 katter är hemlösa eller förvildade bara i Sverige och katthemmen svämmar över katter som inte har något hem.

– En av dom största orsakerna är att kattägare inte fullföljer de ansvar de tar på sig när de skaffar en katt. Om det hade varit obligatoriskt att registrera och märka sin katt hade det varit lättare att spåra dessa katter, säger Elin Hirsch.

Kattcentret på SLU i Skara kommer också att arrangera seminariedagar för allmänheten för att vi ska lära oss mer om katten och dess liv.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista