Unga gästarbetare utnyttjas i Norge

1:29 min

Det finns en stor risk för att svenska gästarbetare i Norge kan bli utnyttjade på sina arbetsplatser, menar experter. Framförallt är det ungdomar som jobbar i restaurangbranschen som löper störst risk att arbeta under dåliga förhållanden.

– I restaurangbranschen i Oslo har det funnits många oseriösa aktörer som utnyttjat ungdomar som inte vet om sina rättigheter, säger doktoranden Ida Tolgensbakk från Oslo universitet som i flera år forskat kring svenska gästarbetare.

Enkla jobb och snabba pengar har de senaste åren varit en drivkraft för de unga svenskar som rest över våran landgräns för att söka arbete i Norge, men många svenskar riskerar också att luras varnar experter. Framför allt är det dom svenska ungdomarna enkelt kan hamna i arbetsmässiga missförhållanden hos oseriösa arbetsgivare.

– På de möten vi haft med svenska ungdomar i år, ser vi att det är väldigt många fler svenskar som arbetar med sämre arbetsförhållanden än sina norska kollegor, säger Torbjörn Ness från fackförbundet LO i Oslo och Akershus.

Torbjörn Ness åker runt och informerar unga svenskar om de rättigheter dom har i det norska arbetslivet. Precis som forskaren Ida Tolgensbakk har han märkt att det fuskas mest inom de branscher dit flest svenskarna söker sig.

– Restaurang och uteliv är ju där mest svenskar arbetar och framförallt där ser vi att många svenskar jobbar med dåliga arbetsförhållanden, berättar Torbjörn Ness. 

Enligt Torbjörn Ness kan det kan handla om att arbeta utan kontrakt, med sämre lön och utan övertidsersättning, ibland handlar det även om att provjobba gratis.

– Det kan ju betyda att man behöver tre-fyra fyra jobb bara för att betala sin hyra och kunna resa hem till familjen i Sverige, säger Torbjörn Ness.