Åldring glömdes på toalett på äldreboende

En kvinna på äldreboendet Hedvigsgården i Götene glömdes kvar i en och en halv timme på toaletten. Händelsen är anmäld och enligt anmälan så hade personal gått hem utan att berätta att kvinnan var på toaletten.

Det var i maj som en anställd på ett äldreboende i Götene hjälpte en boende till toaletten och gick sedan hem utan att säga till någon kollega.

Den anställde visste inte att den boende inte ville bli lämnad ensam på toaletten och inte heller att personen inte kunde använda trygghetslarmet själv, så den äldre blev sittande på toan tills att en annan i personalen upptäckte personen i samband med att det skulle ges medicin.

Kvinnan ska då ha hållit sig fast vid toaletten för att inte ramla och var omskakad och stel när hon hittades.

Händelsen anmäldes enligt lex Sarah till Inspektionen för vård och omsorg som nu är klar med sin utredning av händelsen.

Kommunen har kunnat konstatera att det var brist på kunskap om den äldre och att dokumentationen inte var tillräcklig. Det har man nu försökt rätta till. Inspektionen för vård och omsorg tycker att äldreboendets åtgärder är tillräckliga.

Senast för två månader sedan anmäldes att en person på ett äldreboende i Tibro avlidit, bortglömd på en toalett.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".