1 av 2
Foto: Polisen
2 av 2
Håkan Rydberg, länstrafikpolisen Skaraborg. Foto: Mikael Hjerpe/Sveriges Radio

Ny kamera hjälper polisen hitta eftersökta bilar i trafiken

Polisen: Vi kontrollerar fler fordon, och vi kontrollerar rätt fordon.
9:11 min

Nu rullar polisbilar i Skaraborg med det senaste "vapnet" mot fordon som är eftersökta. En kamera i polisbilarna är kopplad till en dator med information om varför ett fordon är eftersökt.

Utrustningen, som heter ANPR, har testats under en projektperiod och polisens erfarenhet är god.

- Vi blir mycket mer effektiva, vi kommer kontrollera fler fordon och vi kommer kontrollera rätt fordon, säger Håkan Rydberg vid länstrafikpolisen.

Kameran läser av registreringsskyltar och systemet larmar när en eftersökt bil blir avläst och på så sätt kan polisen stoppa bilen.

Kameran avläser varje fordon,  och skulle det vara något fel får man detta som en indikation på displayen, berättar Håkan Rydberg.

Utrustningen är enkel att sköta, enligt Håkan Rydberg, och nu kommer den monteras in i fler och fler polisbilar i Skaraborg. Att det finns en risk för att kameran läser av fel innebär inte några stora problem för projektet som helhet.

- Det här är inget bevismedel utan ett sållningsutrustning som vi använder, säger Håkan Rydberg.

Extern film: Så fungerar ANPR

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".