Foto: Therese Edin/Sveriges Radio

Mordoffret var på rymmen

Anders Dahlén: Försöker lära oss av det som hänt
1:24 min

Den pojke som sköts ihjäl för en vecka sedan hade rymt från ett ungdomshem i Lidköping. Socialen anmäler nu sig själva efter händelsen.

Nu blir dödsskjutningen i Norrahammar för en vecka sedan ett fall för Inspektionen för vård och omsorg, IVO. 

Den 17-åring som avled efter skotten i Norrahammar förra veckan hade varit på rymmen i över en månad, från det ungdomshem där han var placerad - men polisen har inte haft resurser att leta efter honom.

Oron för honom var stor, men innan han hittades blev han alltså ihjälskjuten. Anders Dahlén är utvecklingsledare på socialförvaltningen i Vetlanda.

– Vi har en skyldighet, enligt socialtjänslagen, att rapportera missförhållanden och även då anmäla till IVO när allvarliga missförhållanden har inträffat.

Den här pojken, som sköts ihjäl, avvek redan 12 september ändå kommer den här lex Sarah-anmälan först efter hans död. Vad beror det på?

– Det beror på att det var då man rapporterade från verksamheten som en lex Sarah-rapport. 

Borde man ha gjort det innan?

– Det kan man alltid diskutera, men så blev det inte i det här fallet. Det var nu den lämnades in och då agerar vi utifrån de uppgifterna vi fick in, säger Anders Dahlén.

Vad gör ni nu inom socialförvaltningen i Vetlanda?

– Vi öppnar en internutredning, vi tittar på det som hänt och försöker lära oss av det som hänt så det inte ska hända igen. 

17-åringen sköts till döds natten till i tisdags förra veckan, två tonåringar sitter häktade misstänkta för mord och mordförsök. En 16-åring skadades också men överlevde. Alla fyra hör hemma i Skåne. Också ungdomshemmet som ligger i Lidköping har startat en utredning om det som hänt.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".