Petra Berghäll, från IOGT-NTO, säger att många hör av sig till nykterhetsorganisationen för att fråga om sina alkoholvanor. Foto: Carin Fock/Sveriges Radio

Alkoholmissbruk kostar samhället 66 miljarder om året

Petra Berghäll: Börjar man att dricka tidigt är det lättare att utveckla ett missbruk.
1:08 min

Just nu är det Nationella Uppmärksamhetsveckan som fokuserar på alkoholmissbrukare. Om Skaraborgs drygt 250 000 invånare skulle hamna i ett alkoholmissbruk skulle det kosta 1,7 miljarder kronor om året. 

Men vem som befinner sig i riskzonen för att hamna i ett missbruk kan vara svårt att veta.

– Det är så individuellt, bland annat på grund av gener och kroppsbyggnad. Men börjar man att dricka alkohol tidigt så är det lättare att utveckla ett missbruk, säger Petra Berghäll, distrikskonsulent vid nykterhetsorganisationen IOGT-NTO i Skaraborg.

Alkohol orsakar drygt 4500 dödsfall i Sverige varje år. För att få folk att bli mer medvetna om skadorna som alkohol kan ge pågår just nu Nationella uppmärksamhetsveckan på flera håll i landet. Skövde kommun samarbetar bland annat med nykterhetsorganisationen IOGT-NTO och där har Petra Berghäll märkt att flera Skaraborgare hör av sig för att fråga om sina alkoholvanor.

– Folk frågar om det dricker för mycket eller ber om hjälp för att gå vidare när de tror att de har ett beroende. För det är när man inser att man har ett beroende som det riktiga arbetet börjar, säger Petra Berghäll.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".