1 av 2
Bläckfisken Eledone cirrhosa. Foto: Havets Hus
2 av 2
Bläckfisken Sepia officinalis. Foto: Havets Hus

Fritt fram att lämna namnförslag på bläckfiskar

"Vi är kanske nördiga, men vi tycker det är stort"
5:08 min

Två bläckfiskar behöver svenska artnamn. Nu har allmänheten chans att hjälpa till.

Det är Havets Hus i Lysekil, där två av bläckfiskarna bor i akvarium, som vill ha hjälp från allmänheten att hitta på lämpligt namn som kan passa dessa 8- och 10-armade varelser.

– Det många inte vet är att vi i svenska vatten har 14-16 olika bläckfiskarter. Och två av dessa brukar vi hålla på Havets Hus, berättar Roger Jansson som är akvarietekniker, men de saknar svenska artnamn.

Sepia officinalis har tio armar och Eledone cirrhosa har åtta. Arterna är, som alla andra bläckfiskarter, intelligenta, säger Roger Jansson.

– Ser man dem i ögonen kan man se intelligens, säger han.

Den som vill lämna förslag på namn kan göra det på en blankett på Havets Hus i Lysekil fram till sjunde december. Vinnarnamnet tillkännages på Havets Hus hemsida efter jullovet.

– Det är en unik chans att få namnge en djurart. Vi är kanske lite nördiga på Havets Hus, men vi tycker det är stort, skrattar Roger Jansson. 

Den jury som utser vinnarnamnet består av Per Alström från Artdatabanken i Uppsala, Kennet Lundin från Naturhistoriska Museet i Göteborg, Barbara Bland, SLU-Aqua i Lysekil och Roger Jansson på Havets Hus i Lysekil.

Tips för er som vill hitta på lämpliga namn att föreslå:

Namnet bör säga något om artens utseende, beteende eller läten. 
Namnet bör vara kort.
Namnet får gärna vara humoristiskt eller fantasifullt.
Namnet bör vara tidlöst.

 

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".