Foto:TT

Uppgift om rasistiska påhopp på 11-åriga handbollsspelare utreds

Henrik Berggen: Fruktansvärt om det är som det beskrivs i mailet
3:47 min

I samband med en match för 11-åringar i Skadevi Handbollscup utsattes ett lag för rasistiska påhopp från vuxna personer på läktaren. Nu utreds händelsen av cupledningen.

I helgen spelades Skadevi Handbollscup i Skövde, en turnering med 268 lag och närmare närmare 3000 ungdomsspelare. Det var i stora stycken ett lyckat arrangemang, men efterspelet har tagit en helt annan riktning. 

I ett mail till tävlingsledningen beskrivs hur ett lag utsattes för rasistiska påhopp från vuxna personer som satt på läktaren. Det utsatta laget handlar om arrangörsklubben IFK Skövde, och de mötte vid det aktuella fallet ett lag från Skåne.

- Det är fruktansvärt om det är så att det förekommit som det beskrivits i mailet. Helt oacceptabelt, säger tävlingsledaren Henrik Berggren.

Skadevis tävlingsledning försöker nu få en bild av vad som hänt. De har hört ledare i den egna klubben, men kommer också försöka få information via både motståndarklubben, funktionärer och personen som skrivit mailet.

Men Skadevi Handbollscup har svårt att komma med några bestraffningar även om man får det belagt att det förekommit rasistiska påhopp.

- Vi som arrangerade förening kan inte göra så mycket efteråt och inte under turneringen heller när det handlar om vuxna människor på läktaren. Det finns regelverk för vad som händer på planen men när det händer på läktaren är inte lika tydligt, säger Henrik Berggren.

Skadevi Handbollscup och arrangerade IFK Skövde kommer vidarebefordra en skrivelse till Skånes handbollsförbund som får ta ställning till eventuella påföljder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".