Foto: Karin Malmsten/Sveriges Radio.

Webbsända begravningar föreslås i Skara

"Funktionshindrade har svårt att ta sig till begravningsceremonin"
2:59 min

Webbsända begravningar och minnesstunder är inget ovanligt utomlands. I till exempel USA och Australien sker detta. Men inte i Sverige - än.

I Sverige är det inte tillåtet att visa begravningar i direktsändning över internet med fasta kameror i kyrkorummet.

Orsaken är dilemmat med kameraövervakning i lokalen och den personliga integriteten.

Några som ville använda fast webbkamera vid begravningar men fick avslag från länsstyrelsen på sin ansökan är Stockholms kommuns kyrkogårdsförvaltning.

Chefen Mats Larsson säger att kyrkogårdsförvaltningen ville erbjuda webbsända begravningar i ett kapell på Skogskyrkogården. 

– De som ville skulle kunna använda webbkameran och förmedla begravningsceremonin till anhöriga via en kodad sändning.

Länsstyrelsen sade nej till detta med hänvisning till den personliga integriteten. Kapellet är ett offentligt rum och ingen som inte vill ska behöva synas på bild. En fast kamera som övervakar lokalen på detta sätt är således inte tillåtet.

Kyrkogårdsförvaltningen hade hoppats på ett annat besked från länsstyrelsen eftersom webbsända begravningar förekommer utomlands och även skulle underlätta för personer med funktionshinder att se ceremonin på avstånd, menar man.

Men kyrkogårdsförvaltningen accepterar beslutet efter ett par överklaganden till högre instans och tänker inte driva frågan vidare, säger Mats Larsson.

Faktum är att webbsända begravningar, andra ceremonier och gudstjänster är något som kan komma att bli aktuella i Skara domkyrka.

En motion på ämnet har lämnats in om detta av andre vice ordförande i Skara Kyrkofullmäktige Joachim Grundin. 

– Det är en naturlig utveckling för kyrkans del. Kyrkan måste följa med i samhällsutvecklingen, säger han.

Motionen behandlas i kyrkofullmäktige på onsdag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".