Granskning av stödboende ännu inte klar

IVO: Bollen är i rullning men det är svårt för oss att detaljstyra
2:22 min

Efter P4 Skaraborgs avslöjanden kring ett stödboende i Skaraborg inledde IVO en granskning men den är fortfarande inte klar.

I kvällens Uppdrag Granskning i SVT handlar det om hur kommuner valt att placera unga missbrukare på stödboenden - en boendeform som är relativt billig, som inte behöver tillstånd och som därför kan glida undan myndigheternas kontroll.

Tidigare i år har vi rapporterat om en stödboende här i Skaraborg där en av föreståndarna bland annat är misstänkt för brott. Inspektionen för vård och omsorg inledde en granskning, men den är alltså ännu inte klar.

– Bollen är i rullning och vi hoppas bli klara innan årets slut. Eftersom verksamheten saknar tillstånd så är det svårt för oss att detaljstyra, vi har inget tillstånd vi kan återkalla, säger Zlatan Pulic som är handläggare på Inspektionen för vård och omsorg. 

Det är ovanligt att IVO går in och granskar stödboenden, men i det här fallet startade de ett ärende efter vårt avslöjande om att föreståndarparet lever under hot, att stödboedet har skulder som hamnat hos tingsrätten och att kvinnan väntar på rättegång misstänkt för grov fridskränkning mot barn.

– Detta finns med och vi har gjort en bedömning kring detta . Det viktigaste för oss var att se till att klienterna inte far illa och det ser vi att de inte gör, säger handläggaren.

I det här fallet är IVOs granskning inriktad på att se om stödboende i Skaraborg bedrivit någon form av vård eller behandling som de inte har tillstånd för. Partille kommun ansåg att boendet gått över gränsen och haft terapiliknande samtal med en klient.

Flera västsvenska kommuner, bland annat Skövde, har brustit i kontrollen kring vilka som driver stödboendet visar P4 Skaraborgs tidigare granskning. Det ansvaret ligger ytterst på kommunerna påpekar  Zlatan Pulic på IVO. 
--  Det skulle kunna vara en upphandlingsenhet på kommunen som tittar närmare på detta. Man ska se till att det ställe man placerar på är lämpligt utifrån alla aspekter, säger Zlatan Pulic.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".