EU-migranterna ska nu avhysas från platsen i Skara. Foto: Tomas Ek / Sveriges radio

EU-migranter vräks från läger i Skara

"Vi måste följa de lagar som finns"
3:02 min

Skara kommun har nu beslutat att vräka den familj av EU-migranter som bor under dåliga förhållanden i närheten av busstationen i centrala Skara.

Socialchefen Lena Bränfeldt förklarar varför:

– Man får inte bosätta sig på kommunens mark på det här sättet. Reglerna är tydliga på den punkten, så vi måste följa det reglemente som finns.

Under en längre tid har tiggande EU-migranter bott i dåliga förhållanden i utkanten av en grusparkering i centrala delen av Skara.

Kommunen är markägare. Nu har den ansvariga förvaltningen anmält bosättningen till polisen, och nu ska gruppen avhysas inom kort. I samband med avhysningen kommer kommunens socialtjänst finnas med och erbjuda akut hjälp innan de lämnar platsen permanent.

Kommunen har också erbjudit biljetter hem, men migranterna har tackat nej, eftersom förhållandena i länder som Rumänien och Bulgarien är såpass dåliga för den här gruppen av människor:

– Erfarenheter från andra kommuner visar att en del åker hem för en kortare tid, men många flyttar till någon annan plats. De har så dåligt hemma att det är bättre att bo här, konstaterar hon.

– Personligen anser jag att man borde sätta hårdare press på länder som Rumänien och Bulgarien, hur förvaltar de det EU-stöd för att hjälpa utsatta grupper, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".