Skaraborgs sjukhus Skövde. Foto: Mats Öfwerström /Sveriges radio

Mer pengar till Skas - men inga nya satsningar

"Det är tyvärr inte så mycket att sätta sprätt på"
1:11 min

Skaraborgs sjukhus får ungefär 85 miljoner kronor extra av regionens nya grönblåa styre, men det innebär inte ökad verksamhet. Pengarna kommer gå till att täcka "befintliga hål".

– Det är tyvärr inte så mycket att sätta sprätt på. Vi har en budget som redan är väldigt ansträngd, säger Åsa Ranbro Jansson som är ekonomichef på Skaraborgs sjukhus.

Västra Götalandsregionens nya styre - bestående av de borgerliga partierna och Miljöpartiet - ger regionens sjukhus totalt 750 miljoner mer nästa år, jämfört med det tidigare rödgröna styret.

Om man fördelar dom pengarna på det sätt man brukar och räknar in det nya styrets krav på effektivisering skulle det ge Skaraborgs sjukhus runt 85 miljoner mer nästa år.

Men samtidigt som det blir extra pengar jämfört med det rödgröna förslaget så förlorar Skaraborgs sjukhus pengar från och med nästa år - när man gör om hur resurserna fördelas mellan regionens sjukhus utifrån hur många personer som bor i respektive område.

– Resursfördelningsmodellen har gett oss minskade resurser med 120 miljoner under en treårspeiod, säger Ranbro Jansson.

Dessutom gör Skaraborgs sjukhus en förlust på 40 miljoner i år, enligt senaste prognosen. Så av de 85 miljoner extra blir det inte mycket pengar till att öka verksamheten.

– Vi säkrar den fina vård vi har i dag och kan bygga vidare på den.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".