Biträdande enhetschef Fredrik Malm vid Skövdepolisen intervjuas av P4 Skaraborgs Pernilla Wadebäck. Foto: Mats Öfwerström / Sveriges radio
KNARKVÅGEN BLAND UNGA

Polisen summerar satsningen mot spice

"Det står festmix på påsarna - inte ett ord om att det är en drog"
5:41 min

Polisen i Skaraborg har sedan en månad fokuserat på att bekämpa spridningen av nätdrogen spice. Syftet har varit att minska tillgången, störa ut försäljningen och informera om riskerna med drogen. 

Som vi rapporterat om de senaste veckorna har Skaraborgspolisens särskilda fokusgrupper gjort tillslag mot bland annat De la Gardiegymnasiet i Lidköping och Vadsbogymnasiet i Mariestad.

Man har också vid två tillfällen slagit till mot en missbrukarlägenhet i Töreboda och funnit ungdomar ner i 14-årsåldern. Detta mitt under lunchrasten på en torsdag.

– Vi har också varit på Kavelbrogymnasiet i Skövde, säger Marlene Andersson-Wikman, chef för polisens ungdomsgrupp i Skövde.

När polisen på torsdagen summerade satsningen, så här långt, vid en presskonferens i Skövde framkom bland annat att man avslöjat 160 fall där ungdomar misstänks för "eget bruk" av narkotika, 66 fall av innehav och 29 fall av "överlåtelse".

Drogerna det rör sig om är framförallt spice och cannabis.

Spice säljs som vitt pulver eller som färdigblandad rökmix helt öppet på Internet. Flera varianter av drogen har inte hunnit narkotikaklassas, och i många fall kommer ungdomarna inte att kunna lagföras för brott.

Men polisens huvudsyfte med satsningen har inte varit att sätta dit ungdomar, utan att få stopp på en utveckling som i värsta fall kan leda till döden. Drogen spice har redan skördat sina första dödsoffer i Sverige.

– De här fina glittriga påsarna man får hem kallas till exempel "festmix". Det står ingenstans på dem att det är en drog, säger Marlene Andersson-Wikman.

– Det gör att ungdomarna kan försvara sig när en vuxen kommer och säger: Har du köpt en drog? Nej, det är bara festmix.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".