1 av 2
Per Stridh från Skara. Foto: Tomas Ek / Sveriges radio
2 av 2
EU-migranterna ska nu avhysas från platsen i Skara.

Vill hjälpa rumänska familjen i hemlandet

"Vi ska ta reda på deras adress i hemlandet"
4:24 min

Den rumänska familj som nu ska vräkas från bosättningen i Skara kan få hjälp av Slättmissionen.
– Kanske kan vi stödja dom praktiskt i deras egen hemort, säger Per Stridh.

Vi har tidigare berättat om att Skara kommun ska vräka den illegala bosättning som en rumänsk familj i Skara upprättat i centrala delen av staden.

Slättmissionen och Per Stridh har tidigare engagerat sig i familjens öde och om ett par veckor reser Slättmissionen till Rumänien med en hjälpsändning.

I samband med den resan vill man undersöka om det går att konkret hjälpa familjen till en dräglig tillvaro:

– Vi ska ta reda på vilken adress de har och sedan se om vi kan ta oss dit. Själva säger de att de drabbats av översvämning i området och därför inte kan bo i sin bostad. Om det stämmer kanske vi kan iordningsställa så att det blir drägligt.

Per Stridh är känd bland annat för att i flera år ha anställt rumänska romer i sitt bemanningsbolag, en kombination av företagande och bistånd som vållat uppmärksamhet och kritik från svenskt fackligt håll.

– Men idag är alla anställda med svenska avtal, säger Per Stridh.

Men i fallet med den rumänska familjen i Skara är det i rollen med Slättmissionen han nu vill försöka göra något.

– Vi har varit i Rumänien många gånger och sett vilket elände folk lever i. Här kan vi hjälpa till på ett konkret sätt, hoppas han.

Han tycker själv att frågan om tiggeriet är komplex. Om ingen gav tiggarna pengar, skulle de försvinna från Sverige, resonerar han.

Men å andra sidan menar han att tiggeriet i all sin misär ändå har satt fokus på marginaliserade grupper i EU-länder som Rumänien och Bulgarien, och att det nu finns en press på regeringarna där att ta itu med fattigdomsproblemet.

– Ingen i vårt närområde hade diskuterat frågan om inte de suttit utanför våra butiker. Nu finns en medvetenhet om hur stort behovet är, menar han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".