Paulina Fabricius
Paulina Fabricius är idag frisk - men det är inte tack vare vården hon fått i Skaraborg, säger hon. Foto: Sara Karlsson/P4 Skaraborg.
#MittSkaraborg

Paulina kritiserar anorexivården i Skaraborg

"Jag har åkt in och ut och har aldrig blivit bättre"
5:56 min

Efter sju år av in-och utskrivningar på psykiatrin kan Paulina Fabricius från Mariestad äntligen kalla sig frisk. Men nu riktar hon skarp kritik mot vården.

24-åriga Paulina Fabricius har de senaste sju åren lidit av svår anorexi. Från början handlade det om att få mindre och smalare lår. Men när hon väl börjat gå ner i vikt kunde hon inte sluta.

– Trots att man tror att man ska tycka om sig själv när man blir smal, så gör man inte det. Anorexin är aldrig nöjd, säger hon.

Mer träning och mindre mat gjorde att kilona rasade.  Hösten 2009 lades hon in akut på sjukhus. Då vägde hon 31 kilo och hjärtat låg risigt till.

Efter två månader med sondmatning på medicinavdelning flyttades hon till allmänpsykiatrin i Falköping, där hon varit många gånger sedan dess.  Och det är mot den avdelningen som kritiken är som skarpast.

– De har ingen kompetens, det har varit fruktansvärt när jag legat där. Jag har heller aldrig blivit tillfrågad om att prata med någon psykolog när jag varit där, säger hon. 

Andreas Leschinger är kvalitetschef för psykiatrin.

– Eftersom det är en ganska sällsynt sjukdom, som sällan behandlas inom slutenvården så kan ju kunskapen bli bättre. Det skulle varit bättre om vi hade ett större antal patienter, säger han.

Men det kanske man inte kan räkna med, ska inte de få patienterna som kommer hit ändå möta personal med stor kunskap om ätstörningar?

– Det går ju inte att lösa om man har en sådan liten volym, så få patienter, säger han.

Och det där terapisamtalet som Paulina önskade, men inte fick. Det är inte konstigt, menar han.

– Patientens kognitiva förmåga är så nedsatt när den ligger på slutenvården att den inte kan tillgodose psykoterapi. Vi har begränsade resurser, om vi anser att en sådan behandlingsform inte är effektiv så ska vi ju inte använda den, säger Andreas Leschinger.

Paulina Fabricius är idag frisk från sin anorexi. Men det har hon inte vården i Skaraborg att tacka för. När hon gång på gång låg inne i Falköping men inte blev bättre fick hon och hennes familj nog. Då skrevs hon in på Capio anorexicenter i Varberg.

– Det var som himmelriket jämfört med Falköping, säger hon.

Med fyra terapisamtal i veckan, gruppövningar, kunnig personal - och kanske fram för allt en stark egen vilja blev hon frisk. Nu packar hon väskorna för en jorden runt-resa.

Tror du att du hade blivit frisk tidigare om du fått en bättre vård i Skaraborg?

– Ja, jag tror det.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".