1 av 2
Foto: Kristoffer Hilmersson / Sveriges Radio
2 av 2
Busstationen i Tibro är inte en del av den satsningen Västtrafik nu gör på kollektivtrafiken i Skaraborg. Foto: Kristoffer Hilmersson / Sveriges Radio

Västtrafik utvecklar kollektivtrafiken i Skaraborg

Tafikutvecklingschef Camilla Holtet: Tittat över vart behovet har varit störst
1:26 min

Västtrafik investerar 85 miljoner kronor på ny och utbyggd trafik med fler bussturer och nya tågavgångar i Västsverige. Den nya förbättrade kollektivtrafiken träder i kraft 14:e december och för Skaraborg innebär det ett antal förändringar.

Vad tycker du om Västtrafiks prioritering? 

– Vi är jätteglada för satsningen och speciellt för de vi får göra i Skaraborg. Det är satsningar som vi har jobbat för länge men inte haft ekonomiska möjligheter för att göra. Men nu får vi utveckla både den regionala busstrafiken och de stadstrafikområdena där vi har jobbat mycket med utveckling, säger Camilla Holtet, trafikutvecklingschef på Västtrafik.

Av de 85 miljoner som Västtrafik satsar på att förbättra kollektivtrafiken vet man inte hur mycket exakt som går till Skaraborg.

Men alla kommuner i Skaraborg får inte ta del av satsningen på stadstrafiken.

Västtrafik prioriterar fyra av Skaraborgs kommuner: Skara, Skövde, Lidköping och Falköping. Det har med prioriteringar att göra, förklarar Camilla Holtet.

Jag tycker det ska gå fler bussar mellan Karlsborg-Tibro-Skövde
Malin

– Inför att vi gjort de här satsningarna så har vi sett över trafiken och tittat var vi har haft störst behov. Kollektivtrafik handlar på många sätt om att prioritera och hitta en lösning som passar de flesta. Vi kan aldrig lösa resebehovet för alla.

Amanda Bohlin från Tibro busspendlar varje dag. Hon tycker att Västtrafiks satsning är bra men att det ofta bara fokuseras på de större städerna.

– Det är väl oftast de stora städerna som prioriteras kan man tycka.

VÄSTTRAFIKS FÖRÄNDRINGAR FR.O.M 14:E DECEMBER:

Skara

Får en ny linje mellan Skaraberg, Busstationen och Lilla Hindsbo som kommer att köra två gånger i timmen på vardagar kl. 06-18 och lördagar kl. 09-14.

Servicelinjerna 1 och 2 läggs ner, i stället hänvisar vi till den nya busslinjen. Vissa resenärer kommer att få längre till sin hållplats, men med den nya linjen blir det lättare att arbets- och studiependla både för de som pendlar inom Skara och de som ska vidare med övrig regiontrafik.

Skövde

I Skövde stadstrafik görs flera förändringar, bland annat startar en ny linje.

Linje 1 får en ny körväg via Fabiansrondellen och kommer att köra var femtonde minut fram till 18-tiden på vardagar. Den nya restiden gör det lättare att hålla tidtabellen och att resan mellan Skultorp och Resecentrum går snabbare.

Linje 7 är en ny linje som kör mellan Hentorp och Resecentrum. Linjen, som går var femtonde minut fram till 18-tiden på vardagar, startar vid den nya hållplatsen Vråkvägen och kör bl.a. via Annero, Hallenbergsrondellen och Stadshuset.

Linje 10 är en nygammal linje som tar över kväll- och helgturerna på linje 1. Kör mellan Skultorp och Sjukhuset via bland annat Hentorp och Resecentrum. Kör samma väg som linje 1.

Lidköping

Linje 1 i Lidköping får fler turer på vardagar och kommer nu att köra var tjugonde minut. De tätare turerna gör också att det blir enklare att byta med tåg och andra busslinjer.

Linje 1 får även en delvis ny körväg som går via Ågårdsskogens vårdcentral, i stället för linje 2 som går dit idag. Nya hållplatser på linje 1 blir Lidåkersgatan och Vävaregatan.

Hållplatser som dras in på grund av den ändrade linjesträckningen är:

Härenegatan och Solvägen, resenärer hänvisas till hållplats Husabygatan. 

Prostgatan och Majorsallén, resenärer hänvisas till hållplats Lidåkersgatan eller Östbygatan. 

Lovisagatan, resenärer hänvisas till hållplats Sofiagatan eller Östra Margretelund.

Norra Margretelund, resenärer hänvisas till hållplats Fridhemsparken.

Margretelund, resenärer hänvisas till hållplats Östbygatan

Hållplats Reginagatan byter namn till Sofiagatan.

Linje 2 i Lidköping kommer inte längre köra till Ågårdsskogens vårdcentral.

Falköping

Linje 1 och 2 i Falköping får fler turer på vardagar och kommer ni att köra var tjugonde minut hela dagen mellan 09.30 och 15.00. De tätare turerna gör också att det blir enklare att byta med tåg och andra busslinjer.

Nya turer

1 Express Skövde – Trollhättan
På vardagar får linjen tre nya turer i varje riktning mellan Lidköping och Skövde, samt en ny direktresa i varje riktning mellan Trollhättan och Lidköping, som inte går via Grästorp.

Får även fler turer på helgerna, i form av tre nya turer i varje riktning mellan Skövde och Trollhättan samt en ny tur i varje riktning mellan Lidköping och Skövde.

Förstärkningsturerna på eftermiddagar blir fasta turer i tidtabellen.

De nya turerna gör att fler får möjlighet att resa med linje 1 Express, både till skola eller arbete och på fritiden. Dessutom blir det smidigare att byta med tåg i Skövde.

Linje 303 Tidaholm – Skövde
På vardagar får linjen två nya turer i båda riktningarna, en på förmiddagen och en på eftermiddagen. De nya turerna går inte via Ekedalen och minskar väntetiderna vid byte med tåg och andra bussar i Skövde.

Linje 400 Tibro – Skövde
Får en ny tur i varje riktning på vardagseftermiddagar, som minskar väntetiderna vid byte mellan tåg och buss i Skövde.

Linje 402 Hjo – Skövde
På vardagar får linjen nya turer i båda riktningarna, en på förmiddagen och en på eftermiddagen som minskar väntetiderna vid byte mellan tåg och buss i Skövde.

Linje 512 Mariestad – Hova
På vardagar får linjen en ny tur i varje riktning på eftermiddagen. Turen från Mariestad kommer att gå ungefär samma tid som tåget gjorde fram till december 2013 och passar bra för byten från stadsbussarna i Mariestad.

Tåg

TÅG Skövde – Göteborg
Får nya tider på eftermiddagar. Tåget från Göteborg kl. 16.25 är flyttat till kl. 16.55. Tåget från Göteborg kl. 17.00 är flyttat till kl. 17.35 och får nya uppehåll i Alingsås, Vårgårda och Floby.

TÅG Kinnekulletåget
Tåget kl. 17.25 från Göteborg till Mariestad får en ny avgångstid kl. 17.05.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".