Skaraborgs sjukhus Skövde var ett av sjukhusen IVO besökte. Foto: Mats Öfwerström /Sveriges radio

Kritiken från IVO oroar ledningen för Skaraborgs sjukhus

Stefan Håkansson: Bemanningen har varit i underkant
1:23 min

Ledningen för Skaraborgs sjukhus är oroad över inspektionen som IVO, inspektionen för vård och omsorg, gjorde - där över hälften av den tillfrågade personalen uppgav att man var osäker på om patientsäkerheten kunde garanteras den gångna sommaren. 

 Men samtidigt som svaren oroar har vårdskadorna på sjukhuset inte ökat.

– I och för sig har vi inte kunnat se att patientsäkerheten har varit hotad, men bara personalen upplever sig så pressad måste vi ta på allvar och åtgärda, säger chefsläkaren Stefan Håkansson.

Sjukhusen i Skövde och Falköping fick under sommaren besök av inspektionen för vård och omsorg (IVO).

Bland annat intervjuade man 16 personer ur personalen och frågade om bemanningen och kunskapen som fanns vid intervjutillfället räckte för patientsäkerheten.

Färre än hälften, 6 av 16, höll med helt och hållet. Och det är allvarligt skriver IVO.

Men även om ledningen håller med om att det är allvarligt så menar dom att inga fler vårdskador skett än normalt. Istället speglar svaren arbetsbelastningen.

– Jag tror bemanningen, både uttryckt i volym och kompetens, har varit i underkant.

Och för att situationen ska bli bättre nästa sommar har man redan börjat planeringen - där det kan bli fråga om att förändra verksamheten över sommaren.

– Vi har inlett en sommarplanering som ska vara klar före årsskiftet och där måste vi planera för en annan bemanning och kanske också en annan verksamhet, säger chefsläkaren Stefan Håkansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".