Jimmy Bengtsson flankerad av sina kollegor från insatsen i Mali

Militär insats i skuggan av ebola

Soldaten Jimmy Bengtsson berättar om uppdraget i Mali
1:10 min

I tre månader har tio soldater från Skaraborgs regemente varit stationerade i afrikanska Mali. Utöver bevakningsuppdraget har man också tvingats till skärpta rutiner på grund av utbrottet av ebola i Västafrika.

Soldaten Jimmy Bengtsson från Mariestad berättar hur FN förberett sin personal på en eventuell epidemi:

– Man har vidtagit en del preventiva åtgärder, säger Bengtsson.

Mali har ett bekräftat fall av ebola hittills, men ännu ingen epidemi. Men för den händelse landet skulle drabbas så har man alltså förberett sig så gott det går. De tio soldaterna som nu kommit hem till Skaraborg har haft bevakningsuppgifter vid högkvarteret för den FN-ledda insatsen i Mali.

Sverige har ju sedan tidigare beslutat om en svensk styrka i Mali som anländer i januari 2015 och som K3 i karlsborg har ansvar för.

FN:s insats benämns som en stabiliseringsinsats i landet som plågats av väpnade strider mellan regering och rebellstyrka. Just nu byggs en svensk camp upp nära staden Timbuktu. Jimmy Bengtsson jämför med Afghanistan där han tidigare arbetat och han är optimistisk när det gäller den kommande insatsen i Mali.

– Jag tror Mali kommer att bli lugnare än Afghanistan, även om man inte får blunda för riskerna att FN råkar ut för fientliga avsikter, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".