Mamma åtalad för mångårig misshandel mot sina barn

En mamma i Skara åtalas misstänkt för att i åratal ha slagit, hotat och ofredat sina barn. Alla hennes fyra barn har på olika sätt utsatts för misshandel.

Åklagarens stämningsansökan är en obehaglig läsning.

Två av sönerna har drabbats särskilt hårt på så sätt att mamman använt olika sorters tillhyggen, till exempel bälte och träslen. Hon har även använt skohorn och tunna trädgrenar för att slå och piska barnen med. På en av sönerna har hon dessutom strukit brännässlor mot benen vid ett flertal tillfällen.

Utöver den fysiska misshandeln har hon även uttalat sig kränkande och nedsättande, och påstått att ena sonen "är dum och luktar äckligt."

Misshandeln mot barnen har pågått i flera år och tog slut först i samband med att polisen fick kännedom för ungefär en månad sedan.

I rättegången kommer bland annat skolpersonal och kurator att vittna om vad barnen sagt till dem. Barnen medverkar i form av videoförhör. Sammanlagt har barnens berättelse dokumenterats i  sex och en halv timme, och åklagaren rubricerar brotten som grov fridskränkning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".