1 av 2
Den nya fakturan är en kredit-faktura. Foto: Sara Karlsson/P4 Skaraborg.
2 av 2
Sigvard Persson tycker att det är sorgligt att en svag människa som hans gode man kan utsättas för något sådant här. Foto: Sara Karlsson/P4 Skaraborg.

77-årige Hannu fri från skuld

Gode mannen: Det känns som att rättvisan segrat
2:55 min

Polisen krävde begåvningshandikappade Hannu på 92 000 kronor för avlivning av 19 vanvårdade katter. Nu har han friats från hela betalningsansvaret.

Som P4 Skaraborg kunde berätta i förra veckan krävde polisen 92 000 kronor av 77-åriga Hannu, för avlivning av 19 vanvårdade katter. Något som Hannus gode man, Sigvard Persson, bestred. Sigvard Persson menade att Hannu, som egentligen heter någonting annat, inte kan anses ansvarig för katterna, eftersom att han har ett begåvningshandikapp, vilket innebär att han har en nedsättning i intelligensen och inte klarar av vissa delar av vardagen. Hannu gjorde helt enkelt det han blev tillsagd att göra, en del av det var att ta hand om katterna.

- Han har bara bott där, han har inte ägt någonting, sa Sigvard Persson till P4 Skaraborg förra veckan.

Sigvard Persson överklagade därför ärendet till Förvaltningsrätten. Men nu tar han tillbaka det. Polisen har nämligen avskrivit skulden för Hannus del, och fakturan riktas istället mot Hannus bror - den egentliga djurägare - som avled i våras.

- Det känns som att rättvisan har segrat. Här har vi en människa som inte kan förklara och svara för sig som har fått rätt. Det känns bra att få ha varit med och hjälpt till i ett sådant läge, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".