Foto: Petra Dahlberg/Sveriges Radio

Flera röster mot att sälja omstridd borg till budgivare

Anders Månsson: Kommunen har gett 5,8 miljoner. Att sälja av den för 21 000 är för dåligt.
1:50 min

Frågan om vem som ska ta hand om borgen i gamla Medeltidens värld i Götene blir allt mer brännande. 

 Partiet Götenes framtid tycker att budet på 21 600 kronor är "skrämmande lågt" och medeltidsföreningen Infensus hoppas fortfarande på att själva få köpa eller hyra byggnaden.

– Kommunen har nyligen gett 5,8 miljoner för borgen och att då sälja av den för 21 000 kronor, det är alldeles för dåligt, säger Anders Månsson från Götenes framtid och syftar på det högsta budet från onsdagens nätauktion.

Frågan är nu bordlagd till nästa vecka då styrelsen för Medeltidens värld där representanter för de politiska partierna i kommunen ska säga ja eller nej till att sälja för 21 600 kronor som slutbudet landade på eller om man ska välja en annan väg.

Riddarföreningen Infensus har tidigare bjudit 470 000 kronor för borgen och de står kvar vid det budet, även om de framför allt vill hyra lokalen enligt ordföranden Pontus Persson.

– Tanken är att vi ska kunna ha vår verksamhet där. Vi har ingen lokal i dag, säger han.

Infensus har också genomfört en omröstning där drygt 1000 personer röstat för och drygt 100 röstat emot att de ska få ta över borgen.

Åsa Karlsson (S), kommunalråd och ordförande i styrelsen för Medeltidens värld, säger till P4 Skaraborg att hon inte vill uttala sig om borgen förrän hon har diskuterat med sina partikollegor om vilken lösning de ska förorda när det gäller försäljningen av borgen. 

– Jag vill inte uttala mig förrän vi har haft ett möte i partiet. Annars riskerar jag att påverka mina partikollegors åsikter, säger hon.

 

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".