Pappan försöker hjälpa sonen ut ur sitt missbruk Foto: Pernilla Wadebäck/P4 Skaraborg
Pappan försöker rädda sonen ur sitt missbruk Foto: Pernilla Wadebäck/P4 Skaraborg

Pappan kämpar för att rädda sonen ur spice-träsket

"Jag hoppas han förstår att han är värd så mycket mer"
8:02 min

P4 Skaraborg har träffat en pappa vars son fastnat i ett eskalerande missbruk av spice. Pappan kämpar för att drogen ska göras olaglig rakt av. Nu står myndigheterna handfallna samtidigt som föräldrarna väntar på att det värsta ska hända.

– Senaste veckan då han var rejält påverkad, där kände jag att jag vill helst inte kolla telefonen på morgonen för jag är orolig att det ska hända honom någonting, berättar pappan som vi valt att kalla för Anders.

Föräldrarna har på kort tid tvingats se hur sonen, som nyss fyllde 18, förvandlats från en social kille till en person som började ljuga, fick problem med pengar och kände sig förföljd.

– Han tappar hela verkligheten, det känns som att hjärnan ruttnar.

Nu går föräldrarna runt med en gnagande oro över hur det ska sluta om sonen inte får hjälp att bryta sitt drogmissbruk. I somras stod det klart att sonen både rökte och framställde spice för att sälja vidare till andra ungdomar.

Trots att drogen kan vara dödlig så biter inte argumenten så länge drogen kan klickas hem lagligt på internet.
– Han är helt låst vid att det inte är farligt och de som mår dåligt de vet inte hur man mixar. Han är världsbäst och det spelar ingen roll vad jag säger, ja-sidan vinner alltid, färklarar pappan.

Föräldrarna har gjort flera så kallade orosanmälningar hos socialtjänsten, men det ska mycket till innan samhället griper in med tvångsvårdande insatser. Sonen har som sagt hunnit bli myndig och vill inte själv ta emot någon vård.

– Jag kan inte döma min grabb, han har inte fått den hjälp han behöver ha. Varken jag eller hans mamma klarar att bryta hans mönster själva, det måste profesionella människor ta hand om.

Nu tvingas polis, sociala myndigheter och sjukvården lägga resurser på en ny typ av missbruk och en ny grupp missbrukare. Men lagstiftningen halkar efter. I Sverige höjs nu allt fler röster för ett generellt förbud mot spice. För Anders och många andra drabbade kan det förbudet komma för sent, men han tänker ändå kämpa för sonens skull.

– Om man kan göra fyrtio stycken mixar olagliga så är det väl bara att göra all spice olaglig! Det är som en olyckskorsning där det måste hända något innan den byggs om men jag är inte beredd att vänta och se på. 

Efter att intervjun med pappan gjordes har läget för sonen förändrats något. Även om de sociala myndigheterna inte ingripit så har det hänt saker som gjort att sonen försöker bryta sitt missbruk.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".