Spice har blivit en vanlig ungdomsdrog under de senaste åren. Foto: Hasse Holmberg, Adam Ihse, TT.

Så hoppas myndigheten stoppa spicevågen

"Blir alltså svårare att komma åt de här spice-produkterna"
1:16 min

Folkhälsomyndigheten vill att 42 olika substanser ska klassas som narkotika eller hälsofarlig vara. Flera av dessa ingår i drogen spice, som misstänks ligga bakom flera överdoser och även dödsfall den senaste tiden.

Anders Persson, utredare på folkhälsomyndigheten, säger att förhoppningen är att klassningen ska minska tillgången på drogen:

– Det är ju det som är förhoppningen, genom att man stryper dom internetsajter som säger att de säljer lagliga produkter, och det blir alltså svårare att komma åt de här spice-produkterna, Persson.

Listan med de 42 olika preparaten som Folkhälsomyndigheten nu vill klassa som narkotika eller hälsofarlig vara lämnades till socialdepartementet i dag.

Innan regeringen kan fatta beslut måste EU-kommissionen ge sitt godkännande, och beskedet från socialdepartementet är att man nu ska begära en skyndsam hantering.

Senast i augusti klassades 21 andra substanser som olagliga, och det är viktigt att hela tiden klassa nya substanser vartefter dom dyker upp, menar Anders Persson på folhälsomyndigheten:

– Sedan de här substanserna dök upp har vi förstått att det här är ett område där man kontinuerligt måste komma med förslag på regleringar, så det inte etableras en uppfattning att det finns laglig cannabis, säger han.

P4 Skaraborg har mött en pappa vars son fastnat i ett eskalerande missbruk av spice och nu kämpar pappan för att göra drogen laglig rakt av. Och detta mötet kan du läsa mer om imorgon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".