Peder Danesved (FP) med mål- och visionsdokumentet om äldrefrågor i Ulricehamn. Foto: Jan-Åke Thorell
Bidragsminskningen gör att partiet måste dra ner på mötena, säger Peder Danesved (FP). Foto: Jan-Åke Thorell / Sveriges Radio.

Folkpartiet blir fattigare - och mötena färre

"Många kommuner i Skaraborg drabbas"
1:43 min

Folkpartiets dåliga valresultat i Skaraborgs kommuner gör att partiet förlorar nästan var sjätte krona i partistöd. Inkomstbortfallet kommer att resultera i färre möten med allmänheten.

– Det som kommer drabba många kommuner i Skaraborg är uppdraget att jobba med demokratifrågor. Att bjuda in via annons, hyra lokal, köpa fika och ha allmänna möten kostar, säger ombudsmannen i Skaraborg Peder Danesved.

När Folkpartiets kommunföreningar runt om i Skaraborg går till bankomaten nästa år saknas i genomsnitt 14 procent av det kommunala partistödet som fanns i år. Det visar vår sammanställning.

Anledningen är att man förlorat mandat i de flesta kommunerna. Partistödet står för en väldigt stor del av alla intäkter och det lägre stödet kommer påverka verksamheten, enligt partiet själva.

Men den ekonomiska skadan mildras av att man lyckades behålla sina mandat i regionen.

– När vi ordnar utbildningar i Västsverige får alla kommuner del av det, så till viss så drar vi nytta av att det gick bra för oss i valet till regionen, säger Peder Danesved (FP).

Dyrast för partiet är dock valrörelsen och även om det är flera år tills nästa val finns det redan en plan.

– Vi ska kunna gå till val med samma ekonomi som senaste valet.

Hur bra är det att bygga verksamheten på pengar som kommer från valresultatet som trots allt ändras var fjärde år?

– Jag tycker det är bra att det bygger på att det finns ett partistöd, så partierna inte är beroende av sponsorer eller företag som kan lägga in krav i samband med att de stöder ekonomiskt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".