Foto: Mary Chitgar / Sveriges Radio.

Vårdvalet gynnar de friska

Henrik Segerpalm: Vårdcentraler kopplat till höga medelinkomster
9:39 min

Vårdvalsreformen gav inte bättre vård för de svårast sjuka, konstaterar Riksrevisionen i en ny rapport. I stället blev det en reform för de rika och friska. 

Riksrevisionen har granskat den så kallade vårdvalsreformen, om den lever upp till de etiska principer för sjukvården som riksdagen beslutat om.

Reformen infördes under den förra alliansregeringen och innebär bland annat fri etableringsrätt för vårdcentraler och större valfrihet för patienterna.

– Det allvarligaste av allt är att reformen högst troligt resulterat i att patienter med störst vårdbehov trängts undan, till förmån för patienter med mindre vårdbehov, säger riksrevisorn Jan Landahl.

Riksrevisionen har bland annat granskat utvecklingen i Region Skåne och Västra Götaland. Det visar sig att friska individer gör fler läkarbesök efter att vårdvalet infördes, medan sjuka gör färre.

– Vårdcentralerna har främst etablerats där invånarna har högre medelinkomster, är bättre utbildade och är yngre än 70 år, samtidigt som nedläggningarna drabbat svagare områden i större utsträckning, säger projektledaren Henrik Segerpalm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".