Christian Bremer och Erik Ohlson
Christian Bremer och Erik Ohlson - konstruktörerna bakom den annorlunda rullstolen.

Erik Ohlson från Skövde får massor med priser för annorlunda rullstol

Erik Ohlson: Smickrad men ännu roligare att uppmärksamma problematiken
8:45 min

Erik Ohlson från Skövde har konstruerat en rullstol för utvecklingsländer som nu prisas för femte gången. Nu väntar han på att den ska börja serietillverkas.

Det var när Erik Ohlson läste på Chalmers i Göteborg som han och kollegan Christian Bremer konstruerade en annorlunda rullstol som kan hjälpa massor med människor i länder där samhället inte är lika utbyggt som i västvärlden.

Examensarbetet lämnades in för mer än ett år sedan, men och sedan dess har utmärkelser och priser trillat in. I nästa vecka ska Erik Ohlson och Christian Bremer ta emot Sveriges Ingenjörer pris för bästa examensarbete på civilingenjörsutbildningen.

Det annorlunda med rullstolen kan enkelt förklaras i att sitsen kan justeras mellan två lägen för att flytta tyngdpunkten beroende på var den används bäst.

- Det är ett examensarbete och det är en rullstol men det är snarare en prototyp än en färdig produkt. Den behöver utvecklas ytterligare för att släppas på marknaden. Men den här typen av uppmärksamhet kan hjälpa oss att nå dit, säger Erik Ohlson.

Priset från Sveriges Ingenjörer är på 50 000 kronor.

Rullstolen heter Walter - och namnet i sig är en lek med ord. Med "The Alter Weehlchair" som underrubrik kommer en bit av förklaringen fram. Alter betyder ändrad (alternativ) och lägger man till W från engelskans rullstol blir det just Walter.

Du hör Erik Ohlson berätta mer om den prisbelönta rullstolen i ljudfilen här ovan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".