Fallskärms-SM
Fallskärmshoppning i Tierp. Foto: Peter Törnestam

Spendera pengar och bli lycklig

Jodå, lycka går att köpa för pengar. I alla fall om du investerar i rätt saker. 

Flera studier visar att människor med mycket pengar generellt är lyckligare än dem med lite pengar. Men enligt nya rön är det viktigaste inte inkomsten utan hur man gör av med den, skriver Wall Street Journal. Upplevelser gör oss lyckligare än prylar.

Människor tror ofta att materiella ting ger bättre valuta för pengarna än flyktiga upplevelser. Men när de ser tillbaka på vad de lagt pengar på tycker de oftast att upplevelserna gett mer, enligt psykologiprofessorn Ryan Howell vid San Francisco State University.

– Folk tror att upplevelser bara ska ge dem tillfällig lycka, men de ger faktiskt mer lycka och större värde, säger han.

Upplevelser är ofta något vi delar med andra, de ger oss en känsla av sammanhållning och blir en del av vår identitet. Och kanske viktigast av allt, vi jämför inte våra upplevelser med andras, enligt Thomas Gilovich, psykologiprofessor vid Cornell University.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".