Hanna Kihlander är pressansvarig på riksorganisationen mot ätstörningar, Friks och Fri.
Hanna Kihlander är pressansvarig på riksorganisationen mot ätstörningar, Friks och Fri. Foto: Frisk och Fri

Expert kommenterar Paulinas anorexifall

"Jag förstår vad hon saknade i sin behandling"
5:20 min

Det är oerhört ångestladdat att gå upp i vikt när man lider av anorexi och därför behövs samtalshjälp. Det menar Hanna Kihlander på riksorganisationen Frisk och Fri, som arbetar mot ätstörningar.

I P4 Morgon onsdag kommenterade Hanna Kihlander vårt inslag med Paulina Fabricius från Mariestad, som länge var sjuk i anorexi, men nu tagit sig ur sjukdomen.

I inslaget riktar Paulina skarp kritik mot den vård hon fick i Skaraborg. När hon var intagen på allmänpsykiatrin i Falköping fick hon inte träffa en enda psykolog, vilket hon önskade, men vårdgivaren inte tyckte behövdes.

Hanna Kihlander säger att hon förstår vad Paulina saknade i behandlingen då det är oerhört ångestgivande att gå upp i vikt för den som är sjuk i anorexi.

– Det är väldigt viktigt att man får någon att samtala med när man möter det som man är mest rädd för.

Samtidigt förstår hon också till viss del också vårdgivarens ståndpunkt:

– Är man i väldigt dåligt skick är det svårt att tillgodose sig någon form av terapi.

De allra flesta som har en ätstörning idag har inte anorexi. Vanligast är bulimi och UNS, där man är normalviktig eller ibland överviktig men har en väldigt svår ångest och tvång kring sitt ätande.

Var uppmärksam och våga konfrontera en person som du misstänker lider av ätstörningar.

- Vill man ha stöd kan man vända sig till oss. Vi kan också rekommendera vilken vårdinstans som finns tillgänglig där just du bor, säger Hanna Kihlander.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".