Pengar
Sverigedemokraternas partikassa ökar i storlek nästa år. Foto: Christine Olsson/TT

Det ekonomiska stödet till SD ökar

1:31 min

Höstens politiska framgång för Sverigedemokraterna i kommunvalen ger också klirr i kassan. Totalt får Sverigedemokraterna i Skaraborg över en halv miljon mer i partistöd nästa år jämfört med i år, visar P4 Skaraborgs sammanställning.

– Den största delen av våra inkomster kommer från partistödet, säger ordförande i Skövde Kenneth Källström (SD).

– Pengarna går främst till att bygga upp organisationen. Det kostar med mötesträffar och vi kommer satsa på utbildningar, allt från medieträning till politiska utbildningar.

P4 Skaraborg har sammanställt vad partierna fick i så kallat partistöd i år och räknat på vad höstens valresultat betyder för nästa års utbetalning i Skaraborgs  samtliga kommuner.

Vinnaren är Sverigedemokraterna som totalt får över 500 000 kronor mer, varav 180 000 kronor i Skövde. Allt kan dock inte användas där eftersom 25 procent av pengarna betalas till riksorganisationen. Men det är inget problem, säger ordföranden Kenneth Källström.

– Vi får tillbaka delar av de här pengarna genom olika massutskick och även subventionerat material som vi beställer från riks(organisationen, reds. anm.).

En del menar att när partistödet ökar så minskar partiets beroende av medlemmarna för ekonomin, man blir det man kallar ett elitparti där man inte bryr sig om medlemmarna längre. Vad tror du om den risken?

– Det tror jag inte. Vi värvar inga medlemmar för att vi vill ha pengar, utan för att bygga organisationen starkare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista