Vårdvalet - en reform som missgynnade de sjuka och gynnade friska. Foto: Mary Chitgar / P4 Skaraborg Sveriges Radio.
1 av 2
Vårdvalet - en reform som missgynnade de sjuka och gynnade friska. Foto: Mary Chitgar / P4 Skaraborg Sveriges Radio.
Micael Elmersson distriktsläkare i Skövde.
2 av 2
Micael Elmersson distriktsläkare i Skövde.

Han larmade redan i fjol om att multisjuka utestängs från vård

"Vi behöver mer resurser"
9:20 min

Redan i fjol slog Skövdeläkaren Micael Elmersson larm om att vårdvalet missgynnade multisjuka. I går fick han medhåll i en skarp rapport från Riksrevisionen.
- Bra att det uppmärksammas, säger Elmersson.

Reformen infördes under den förra alliansregeringen och innebär bland annat fri etableringsrätt för vårdcentraler och större valfrihet för patienterna. Men det visar sig i Riksrevisionens rapport att friska individer gör fler läkarbesök efter att vårdvalet infördes, medan sjuka gör färre.

I Skåne, till exempel, var det 1700 allvarligt sjuka som aldrig fick träffa en läkare under de två år man granskade. Under samma tid tillkom tiotusentals nya patienter med lindriga symptom.

Vårdcentralerna har främst etablerats där invånarna har högre medelinkomster, är bättre utbildade och yngre än 70 år, samtidigt som nedläggningarna drabbat svagare områden i större utsträckning, menar Riksrevisionen som anser att multisjuka trängts undan till förmån för de betydligt friskare.

– Vi behöver mer resurser om vi ska klara vården av de svårast sjuka, anser Micael Elmersson.

Sjukvårdspolitikern Lars-Erik Lindh (S) är av en annan uppfattning:

– Riksrevisionens kritik är främst ett storstadsproblem. Vi har klarat oss bra i Skaraborg, säger han.

– När det gäller resurserna så hade vi relativt sett högre anslag i gamla Skaraborg. Men vi får acceptera att vi idag har lite mindre pengar jämfört med tidigare, eftersom fördelningen ska vara densamma i hela Västra Götaland, tillägger Lars-Erik Lindh.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".