Foto: Martina Pierrou/Sveriges Radio
1 av 2
Isa Kjellsdotter som är träningsansvarig på ett gym i Malmö behöver ibland ta samtal med personer som lider av någon form av ätströning. Foto: Martina Pierrou/Sveriges Radio
Foto: Martina Pierrou/Sveriges Radio
2 av 2
Hanna Kilander på Frisk & Fri ser det växande problemet med ortorexi. Foto: Palmira Koukkari Mbenga/Sveriges Radio

Gymmens ansvar vid misstänkt ortorexi

1:34 min

De fem största gym- och fitnesskedjorna i Sverige säger att de har en policy för hur de ska agera om de misstänker att någon lider av en ätstörning.

– Det finns säkert hos oss. Ortorexi är inte sådant som syns direkt och det tar ganska lång tid innan det är något man kan märka, berättar Isa Kjellsdotter som är träningsansvarig på ett gym i Malmö.

Ortorexi märks i inställning till träning och kost. Maja Molin är psykiatrisjuksköterska och specialist inom ätstörningar. Hon anser att gymmen har ett ansvar att se personer där hälsotrenden blivit en ätstörning och tror att det allra viktigaste är att tänka på vilken bild av träning man förmedlar.

– Gymvärdar har ett jätteansvar i hur man förhåller sig till de personerna man möter i lokalen. Är det liksom "nu ska vi bränna fett för beach 2015", då ger man fel signaler, konstaterar Maja Molin.

På riksorganisationen mot ätstörningar Frisk och Fri är det växande problemet med ortorexi välkänt. Det blir allt fler gym och träningsanläggningar som söker råd från organisationen om hur personal kan agera om de misstänker att någon lider av ortorexi.

Därför drar Frisk och Fri nu igång ett projekt som ska utbilda gympersonal och idrottsledare, ta fram en handlingsplan och höja de allmänna kunskaperna om ortorexi i träningsvärlden.

– Man kan naturligtvis inte lägga något fullt ansvar på gymmen, men har man ett gym och man kanske har personliga tränare så tycker vi att det är väldigt viktigt att de har kunskap om ortorexi, säger Hanna Kihlander på Frisk och Fri.

Vad är ortorexi?

Ortorexi är ingen medicinsk diagnos, utan en så kallad Ätstörning utan närmare specifikation, UNS.

Den som har ortorexi strävar tvångsmässigt efter att vara hälsosam. Livsstilen med mycket träning och nyttig mat går till överdrift och tar över ens liv så pass mycket att det istället blir ohälsosamt.

Vid misstankar om ortorexi hos dig, eller någon du känner, kan du kontakta gymmet eller höra av dig till organisationen Frisk & Fri för att få hjälp.

Källa: Vårdguiden

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista