Bjertorp slott. Foto: Jenny Josefsson P4 Skaraborg Sveriges Radio
1 av 6
Slottet i höstsolens bleka strålar. Foto: Jenny Josefsson P4 Skaraborg Sveriges Radio
Bjertorp slott. Foto: Jenny Josefsson P4 Skaraborg Sveriges Radio
2 av 6
Bjertorp slott. Foto: Jenny Josefsson P4 Skaraborg Sveriges Radio
Slottsdörrarna på Bjertorp. Foto: Jenny Josefsson P4 Skaraborg Sveriges Radio
3 av 6
Smyckade slottsdörrar på Bjertorp. Foto: Jenny Josefsson P4 Skaraborg Sveriges Radio
Slottsägarna Svante Andersson och Anna Ellhage och filmproducenten Stefan Quinth. Foto: Jenny Josefsson P4 Skaraborg Sveriges Radio
4 av 6
Slottsägarna Svante Andersson och Anna Ellhage tillsammans med filmproducenten Stefan Quinth. Foto: Jenny Josefsson P4 Skaraborg Sveriges Radio
En uppstoppad björn i entrén på Bjertorp slott. Foto: Jenny Josefsson P4 Skaraborg Sveriges Radio
5 av 6
En björn hälsar välkommen på Bjertorp. Foto: Jenny Josefsson P4 Skaraborg Sveriges Radio
En detalj från väggmålning på Bjertorp slott. Foto: Jenny Josefsson P4 Skaraborg Sveriges Radio
6 av 6
Detalj från väggmålning på Bjertorp slott. Foto: Jenny Josefsson P4 Skaraborg Sveriges Radio

Filmen om Bjertorp slott är klar

I helgen är det premiär för filmen om Bjertorp slott. Det är filmmakaren Stefan Quinth som står bakom produktionen, som berättar historien om slottet ute på Varaslätten.

Filmen om Bjertorp slott premiärvisas på Vara konserthus söndag 16 november. Det blir två visningar, klockan 15 och 19, med tillhörande presentation på scen och prat om filmen.

Filmproducent Stefan Quinth berättar för P4 Skaraborg att han gärna ville göra filmen om slottet.

– Det är slottet och dess människor som vi koncentrerat oss på. Filmen är som en tidskapsel. Det har ett stort värde att dokumentera byggnaden och människors berättelser.

Slottsägarna Svante Andersson och Anna Ellhage möter upp i slottets gula salong och är märkbart nöjda över att få berätta slottets historia på det här viset.

– När vi köpte och tog över slottet så fick vi kontakt med många människor som hade mycket föremål och möbler som de ville ge tillbaks och som det fanns en story kring. Då kände vi att det här vill vi dokumentera, visa och dela med oss av. För Bjertorp är ju bygdens lilla pärla, säger Anna Ellhage.

– De 3-4 år som vi jobbat fram filmen har varit jättekul, säger Svante Andersson. Det finns en väldigt trevlig historia kring slottet, men kanske ingen som på allvar har fångat upp den förut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".