Ludvig, Ella och Vincent pratar om vad som kan göra att man blir osams och sedan sams igen. Foto:Petra Dydiszko, P4 Skaraborg/Sveriges Radio
Ludvig, Ella och Vincent pratar om vad som kan göra att man blir osams och sedan sams igen. Foto:Petra Dydiszko, P4 Skaraborg/Sveriges Radio
P4 MORGON

Juniorpanelen pratar om vänskap

En kompis ska vara snäll, modig, omtänksam och rolig!
4:18 min

Juniorpanelen berättar hur de tycker att en bra kompis ska vara. De pratar också om vad som kan göra att man blir osams och sedan hur man blir sams igen.

Dagens tema för Juniorpanelen är vänskap. Vi inleder med att prata om ifall den är någon skillnad mellan vän och kompis. Det tycker inte panelen och de fördrar att använda ordet kompis.

Vad som gör att man blir kompisar är enligt panelen att man gillar samma saker, är snälla mot varandra och bryr sig, ifall den andre ramlar och slår sig.

Ibland kan man bli osams och det händer ofta på fotbollsplanen på rasten. Man kan också känna sig ledsen och sviken om ens kompis är med någon annan.

Bästa sättet att bli sams igen är att säga förlåt till varandra. Ett bra tips är att lugna ner sig först, så går det lättare också kan man leka igen.

Viktigaste egenskaperna hos en bra kompis är enligt Juniorpanelen att man är snäll, modig, omtänksam, rolig, hjälpande och stöttande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".