Priserna för vatten, värme och avfall har jämförts. Foto: Christopher Johansson / Sveriges radio
Priserna för vatten, värme och avfall har jämförts. Foto: Christopher Johansson / Sveriges radio

Lägst boendeomkostnader i Skövde

Priserna för el, värme, avfall och vatten i Västra Götaland har höjts med 2,2 procent det senaste året. Samtidigt har övriga priser sänkts. Skillnaden mellan länets kommuner är stora.

För en vanlig trerumslägenhet i Tanum motsvarar kostnaden 2 221 kronor per månad, medan kostnaden i länets billigaste kommun Skövde är 1 334 kronor, en skillnad på 66 procent. Det blir 10 645 kronor i skillnad per år.

Det visar den årliga Nils Holgersson-rapporten, som kartlägger avgifter och taxor för ett flerbostadshus i landets samtliga kommuner.

– De stora prisskillnaderna i Västra Götaland är oroväckande. Det är orimligt att kostnaden är upp till 887 kronor högre per månad beroende på vilken kommun som lägenheten ligger i, säger Kjell Berndtsson, ordförande i Nils Holgersson-gruppen.

Under de 19 år som Nils Holgersson-rapporten har genomförts i Västra Götalands län har avgifter och taxor stigit betydligt mer än konsumentprisindex. I år är den genomsnittliga höjningen 2,2 procent, samtidigt som övriga priser i samhället har sänkts.

Att skillnaderna är så stora kan delvis förklaras av att det är dyrare att leverera vissa tjänster i glesbygd än i tätbebyggda kommuner. Men det förklarar inte hela skillnaden.

– Det rör sig ofta om verksamheter med bristande konkurrens där konsumenternas ställning är svag och där de har liten möjlighet att påverka priserna. Men det är inte rimligt att skillnaderna ska vara så stora, säger Kjell Berndtsson.

– Kostnaderna för uppvärmning, vatten och renhållning står redan för en stor del av hushållens ekonomi. Extra bekymmersamt är att till exempel kostnaden för underhåll och klimatsäkring av bland annat vattenledningar dessutom riskerar att skjuta i höjden i framtiden. Därför är det viktigt att vi gemensamt arbetar för att hålla kostnadsökningarna nere, säger Kjell Berndtsson.

Tanum dyrast - Skövde billigast

Kommuner med högst månadskostnad för en trerumslägenhet
1. Tanum 2 221 kr
2. Munkedal 2 192 kr
3. Tjörn 2 088 kr

Kommuner med lägst månadskostnad för en trerumslägenhet
1. Skövde 1 334 kr
2. Lidköping 1 493 kr
3. Göteborg 1 502 kr

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".