Veronica Pettersson
Veronica Pettersson, verksamhetschef på Götene Företagskooperativ. Foto: Camilla Milton

Långtidsarbetslösa driver cykelhotell i Götene

"Vi driver det här företaget tillsammans för att vi vill hjälpa varandra."
6:52 min

Ett säkert ställe att förvara cykeln på under vinter, inklusive service och reparation. Götene Företagskooperativ driver sedan en tid tillbaka ett cykelhotell. 

Idén kommer ifrån Veronica Pettersson, som är verksamhetschef på Götene Företagskooperativ. Det finns plats för 30 cyklar och i erbjudandet ingår upphämtning, eventuell reparation och tillbakalämning när våren nalkas.   

De som är engagerade i cykelhotellet har en bakgrund som långtidsarbetslösa och verksamheten anpassas efter deltagarnas intressen och förkunskaper.

– Vi driver det här företaget tillsammans därför att vi försöker hjälpa varandra att hitta jobb. Vi hyr en liten gård av Götene kommun där driver bland annat våran cykelverkstad och en ekologisk grönsaksodling, ett litet bed and breakfast och ett snickeri där vi just nu bygger fågelholkar, säger Veronica Pettersson. 

Vad betyder det för kooperatörerna att ha den här sysselsättningen?

– Jättemycket, tanken är att alla ska genomgå en kompetenshöjning under sin tid hos oss. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".