Falska registreringsskyltar. Foto: Polisen
1 av 2
De falska nummerplåtarna har ändå vissa typografiska skillnader mot riktiga skyltar. Foto: Polisen
interiören i skåpbil som visar den äkta nummerskylten på golvet. Foto: Polisen
2 av 2
De riktiga skyltarna hade gömts under golvmattorna i bilarna. Foto: Polisen

Smugglarna körde med falska svenska nummerplåtar

De två män som stoppades med stora mängder alkohol i Otterbäcken hade falska svenska nummerplåtar på sina polska skåpbilar. Syftet var att undvika att bli stoppade.

När männen stoppades av polis utanför Otterbäcken natten till i måndags så hittades 28 000 cigaretter, 1 932 liter starköl och 265,8 liter starksprit i deras två skåpbilar. I förhör har männen erkänt att de var på väg till Norge för att sälja varorna som inte beskattats när de togs in i Sverige. De hävdar dock att någon försett dem med alkoholen i Sverige, precis när de kört av färjan från Polen.

En detalj i utredningen visar att båda fordonen hade förfalskade svenska nummerskyltar. De riktiga polska skyltarna hittades under golvmattorna inne i bilarna.

– Hos oss i Polen finns det speciella byråer för det. Man kan gå dit om man behöver nya skyltar, säger en av männen i förhör.

– Jag tyckte att kör jag med svenska skyltar kommer de inte att kontrollera mig i Sverige, fortsätter han.

Rättegången mot männen genomförs på torsdagseftermiddagen i Skaraborgs tingsrätt. Brottsrubriceringarna är olovlig förflyttning av punktskattepliktiga varor och märkesförfalskning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".