Läkaren Jesper Poucette på hembesök hos 87-årige Lennart Lundkvist. Foto: Joel Wendle/Sveriges Radio.
Läkaren Jesper Poucette på hembesök hos 87-årige Lennart Lundkvist. Foto: Joel Wendle/Sveriges Radio.

Succé för Lidköpings sätt att vårda äldre

"Det kan inte vara bättre än så här"
1:55 min

Lidköpings modell där svårt sjuka, äldre personer kan få besök i hemmet av en läkare, har gjort succé. Försöksmodellen har gjort vården både bättre och billigare och nu vill Västra Götalandsregionen införa den på fler ställen.

2010 ingick regeringen och Sveriges kommuner och landsting, SKL, en överenskommelse där regeringen satsade tre och en halv miljarder kronor under fem år på utvecklingen av en mer sammanhållen vård till de mest sjuka äldre.

Bland annat har 19 försöksprojekt runt om i landet fått pengar och flera av de projekten har blivit permanenta.

– Jag tror nog att de flesta som sitter på planeringsavdelningar är medvetna om att det som behöver ske är att vi hittar lösningar i hemsjukvården och i öppna vårdformer för sjuka, gamla människor. De ska inte i onödan behöva åka till sjukhus, säger Maj Rom, projektchef för den nationella satsningen på Sveriges kommuner och landsting.

En av de arbetsmodeller som SKL nu lyfter fram som ett lyckat exempel, är framtagen i Lidköping. Där har kommunens hemsjukvård, primärvården och sjukhuset nu samordnat sig för att erbjuda en mer individanpassad vård som till stor del har flyttat ut till de äldres hem.

Det arbetssättet har visat sig både öka vårdkvalitén och spara mycket pengar, eftersom besöken till sjukhus och vårdcentral har minskat dramatiskt.

87-årige Lennart Lundkvist i Lidköping är en av de patienter som numera får hembesök av en mobil hemsjukvårdsläkare, som undersöker honom där han sitter vid sitt eget köksbord. Han tycker att det är skönt att själv slippa ta sig till läkaren.

– Det är ju toppen, förstår du, att få en läkare att komma hem. Det kan inte vara bättre än så här, säger Lennart Lundkvist.

Västra Götalandsregionen vill nu sprida modellen som Lidköping och ett par andra kommuner i Skaraborg använt också till övriga delar av regionen.

Hälso- och sjukvårdsdirektören i Västra Götaland, Ann Söderström, är övertygad om att det är rätt väg att gå för att förbättra vården för de mest sjuka äldre och samtidigt utnyttja vårdens resurser mer effektivt.

– Jag tror att det är grundläggande att ha en helhetssyn på patienten genom en ökad samverkan mellan sjukhus, primärvård och kommun, där vården kan flytta ut från sjukhuset.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".