Bild från den svenska Vätternrundan. Sex cyklister i skymning. Foto: Micke Fransson/Scanpix
Foto: Micke Fransson/TT
CYKEL

Wejshag startar proffsstall i Skara

Musikprofilen Kristian Wejshag startar upp ett nytt proffsstall inom cykel. Stallet blir Sveriges enda och ska ha sitt säte i Skara, skriver Nya Lidköpings-Tidningen och Skaraborgs Läns Tidning.

I Team Tre Berg Bianchi kommer Wejshag att ha tio cyklande heltidsproffs och omsätta mellan 8-10 miljoner årligen.

Flera av proffscyklisterna har Skaraborgsanknytning, till exempel Alexander Wetterhall, Marcus Fåglum-Karlsson och Alexander Fåglum-Karlsson. 

Stallägaren startar också ett nytt cykellopp som ska heta Tre Berg.  I september nästa år ska 18 mil över Mösseberg, Kinnekulle och Billingen cyklas. Bernt Johansson, guldmedaljör i OS linjelopp i Montreal 1976, har utsetts till tävlingsambassadör.

Nyligen meddelade Falköpings CK att klubben avslutar sin elitsatsning på herrsidan eftersom cyklisterna fått andra erbjudanden och att cyklisterna istället skulle komma att ta steg i karriären mot professionella lag på Continental-nivå, men ändå ha en lokal anknytning.

Team Tre Berg-Bianchi blir ett kontinental-lag, vilket lite förenklat kan beskrivas som ett division tre-lag inom världscyklingen. Med det vill lagets general manager Thomas Löfkvist fylla ett glapp inom svensk cykel.

– Det saknas ett trappsteg för att ge unga cyklister en möjlighet att tävla med de förutsättningar som krävs för att kunna ta sig vidare, säger han till TT.

Nästa år är målsättningen att bygga ett lag som fungerar, för att om tre år bli ett av Europas bästa kontinental-lag. Tanken är att det ska finansieras med intäkter från Tre Berg-loppet.

– Jag har gått igenom hela projektet ordentligt och satt mig in i grunderna, och ser att det är väl finansierat och väl genomtänkt framför allt, säger Thomas Löfkvist.

För ett år sedan kom liknande tongångar från Uppsala, när kontinental-laget Firefighters presenterades. Av den satsningen blev inte mycket, men Löfkvist försäkrar att Team Tre Berg-Bianchi är något annat.

– Jag hade inte gett mig in i det här om jag såg för stora risker, för jag har ändå ett namn som jag får vara lite rädd om. Ett projekt som det är stor risk att det ska bli pannkaka av hade inte varit intressant för mig.

FAKTA: LOPPET TRE BERG

Loppet är planerat att köras den 6 september 2015.

Det är 18 mil långt och kommer att ha både en motionsklass och en elitklass.

Banan går över de tre västgötska höjderna Mösseberg, Billingen och Kinnekulle.

Bernt Johansson, guldmedaljör i OS linjelopp i Montreal 1976, har utsetts till tävlingsambassadör.

(TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".