Tom tallrik.
Allt skulle ätas upp och det inom 30 minuter. Foto: Sara Karlsson/P4 Skaraborg.
#MittSkaraborg

Anorektiska Linnéa åt under hot - på sjukhuset

"Det de gjorde står i konflikt med lagen"
2:57 min

23-åriga Linnéa låg inne på barn-och ungdomspsykiatrin för sin anorexi. Idag är hon sjuksköterska - och med den kunskapen hon har idag är hon djupt kritisk till den vård hon fick.

Det har nu gått några år sedan hon låg inlagd på barn-och ungdomspsykiatrin, BUP, på Skaraborgs sjukhus i Skövde. Men hon minns sina nio veckor där med skräck. Hon var 17, svårt sjuk i anorexi, och att äta var djupt sammankopplat med ångest.

Dessutom är Linnéa idag sjuksköterska, och med de kunskaperna hon har idag är hon kritisk till den vård hon fick på BUP.

- Det de gjorde i många fall stå i konflikt med de lagar som sjukvårdspersonal måste följa.

På vilket sätt?

- Hela situationen. Att man inte lyssnar på patientens vilja. Även när patienten kanske är där under ett lagtvång så är man pliktad till att lyssna på patientens önskemål, och det upplevde jag inte att de gjorde, säger Linnéa.

Metoderna personalen använde sig av för att få i henne mat var katastrofala, menar Linnéa. Personalen ska ha sagt: ät upp inom en halvtimma, annars sätter vi sond på dig.

- Och när jag frågade varför de skulle göra det så sa de att ”jo, men det gör så ont att då kommer du börja äta, för ingen vill uppleva den smärtan igen”, säger Linnéa.

Lisbeth Åkerstedt är verksamhetschef för BUP. Hon kan inte stå till svars för det som Linnea upplevde 2008, men reagerar på historien.

- Det låter fruktansvärt, det låter inte som en bra metod.

De vårdar ofta anorektiska ungdomar och hon menar att personalens kunskaper och rutiner är goda. Att tvinga patienter att äta upp inom 30 minuter är inget de gör. Istället handlar det om att normalisera ätandet i lugn takt.

- Personalen är med och uppmuntrar och har motiverande samtal. Kanske behöver inte patienten sitta med andra patienter utan sitta avskilt med en personal och äta, eftersom det är så mycket ångest i det, säger Lisbeth Åkerstedt.

Linnéa blev efter två års sjukdom frisk, men det hon upplevde under sin tid på BUP finns med henne än idag. Det märker hon speciellt i sin roll som sjuksköterska.

- Första gången jag såg en sond svimmade jag. Det har gett mig psykiska men, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".