Anita Lundquist på Gengåvan secondhandbutik i Skövde. Foto: Jenny Josefsson P4 Skaraborg Sveriges Radio
Anita Lundquist fyller på och sorterar på avdelningen för damkläder. Foto: Jenny Josefsson P4 Skaraborg Sveriges Radio

Skatteverket vill beskatta loppisar

"Pengarna går till behövande i andra länder men också i Skövde"
1:41 min

Det är populärt att handla begagnat och loppisar har fått ett rejält uppsving de senaste åren. Skatteverket vill nu beskatta de kommersiella loppisar som har ett tydligt vinstgivande syfte för sina ägare.

Skatteverket ser möjliga skatteintäkter i den växande loppisverksamheten.

Verket vill att de loppisar vars verksamhet är rent kommersiell och kan sägas konkurrera med andra butiker ska betala moms och inkomstskatt.

Loppisar som finansierar en ideell verksamhet ska också i fortsättningen slippa kravet på skatt. Även de loppisar som har öppet som mest 24 timmar i veckan.

På Gengåvans Secondhandbutik i Skövde, i Pingstkyrkans regi, ringlar kön lång till kassorna. I lokalen finns gott om kunder.

Det plockas bland begagnat porslin, damkläder och vintersportutrustning. På lastbryggan på baksidan lämnas möbler, prylar och kassar med kläder in.

Anita Lundquist är volontär och jobbar ideellt ett par dagar i veckan. Hon säger att det inte kan bli aktuellt att Gengåvan omfattas av Skatteverkets krav.

Gengåvan har ett tydligt syfte med sin försäljning, betonar hon. Det handlar om att driva butik och på så vis få in pengar för att hjälpa behövande. 

– De medel som kommer in går till bistånd, till alfabetiseringsprojekt och barnhem över hela världen. Dessutom går ungefär hälften av vår kyrkans utdelning till att hjälpa människor i Skövde - till tiggare och ensamma mammor och nu i december matkassar till människor som inte har mat för dagen. Men om vi skulle stoppa pengarna i egen ficka, då förstår jag att vi skulle skatta, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".