Vete
Vete i väntan på skörd. Foto: Hasse Persson/Sveriges Radio.

Forskare: Ekoodling varken bättre för miljön eller konsumenten

En total omställning till ekologiskt skulle få katastrofala följder, det slår fyra forskare fast i en ny bok. Men de får mothugg från både miljörörelsen och branschen.


– Ekologisk odling halverar skördarna, detta är ohållbart på lång sikt och leder till svält, säger Holger Kirchmann, professor vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU). 

Tillsammans med SLU-professorerna Lars Bergström och Thomas Kätterer samt tidigare programchefen Rune Andersson, har han skrivit boken Den ekologiska drömmen vars slutsatser presenterades på Svenska Dagbladets debattsida Brännpunkt på söndagen. 

Forskarna säger att skördarna inom den ekologiska odlingen går ner med 30-60 procent och att Sverige med ett helt ekologiskt jordbruk skulle behöva 1,7 miljoner hektar utöver de 2,6 miljoner hektar åkermark som finns i dag. 

Dessutom menar de att det inte finns något stöd i forskningen att ekologisk odling skulle vara bättre för klimatet eller leda till bättre livsmedel för konsumenten. 

– Människor vill inte lyssna på de vetenskapliga argumenten för det handlar om något annat, det är en djup tro, en existentiell fråga, säger Kirchmann. 

Det finns ett grundläggande problem i forskarnas argumentation, anser Naturskyddsföreningens ordförande Johanna Sandahl. 

– De ser bara en del av verkligheten och tror att vi kommer lösa problemen som är kopplade till jordbruk och livsmedelsproduktion inom ramen för dagens system, säger hon. 

Helena Jonsson, förbundsordförande för Lantbrukarnas riksförbund (LRF) tycker att det är olyckligt att forskare ställer den konventionella och den ekologiska odlingen mot varandra.

– Man kan konstatera att när det gäller klimat, mat fri från gift och näringsbalans att det finns fördelar och nackdelar med både konventionell och ekologisk odling. Det finns inget antingen eller utan ett både och, säger hon. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".